В тази възраст ресурсите на организма изглеждат безкрайни и експериментите плашат всички ни. Децата, но не и родителите. С какво ни предстои да се сблъскаме?

Христоматийните изисквания да слагат шапка и да закусват преди училище предизвикват присмех у тийнейджърите. Те не се страхуват от по-сериозни неща.

Как тийнейджърите вредят на здравето 

Екстремни диети

Недоволството от собственото тяло е типично проявление на съзряването. Девойките, и момчетата също не са готови да възприемат и да заобичат отражението си в огледалото.

Основен враг е наднорменото тегло, и се страхуват безсмислено и безпощадно. Общностите в социалните мрежи с названия от рода „Двеста калории” докарват до ужас най-упоритите възрастни.

Там и тийнейджърите се възхищават на снимките на анорексични, изпъкнали ключици девойки, споделят рецепти за диети и диуретични чайове, разказват как да гладуват незабележимо за родителите, продават и купуват забранени таблетки за отслабване.

Ако подозирате, че детето има проблеми с храносмилането, необходима му е не чиния със супа, а посещение при психолог.

Момченцата са на диети по-рядко, за сметка на това по-често помпят мускули и употребяват съмнителни добавки за най-добър резултат.

Алтернатива може да е абонамент в спортен клуб и занятия с професионален треньор.

Цигари и алкохол

Първо – като атрибути на зрелостта и на независимостта. А също и електронните цигари, смеските за пушене с неразбираем състав и – кошмарът на всички татковци и майки – наркотичните вещества.

Универсална рецепта, която предпазва детето, няма.

Навярно и тийнейджърът се досеща, че подобни експерименти изобщо не са полезни, а са дори и опасни.

Важно е да запазим доверие в отношенията, да разбираме, че си представя обкръжението на детето, и да се познават опасните признаци, които могат да свидетелствата за едни или други експерименти.

Екстремни развлечения

Жаждата за адреналин води тийнейджърите в изоставени полуразрушени сгради просто за развлечението и по електрически стълбове или влакове. Те лазят по покривите и си правят опасни експерименти с тротинетки и на велосипеди.

Правят и рискови селфита на опасни места и чакат харесвания и коментари. Ако тийнейджърът обича риск, спасението може да е само организираният и безопасен вариант за получаване на адреналин – ски, преходи в планината с водач или дори посещения на увеселителни паркове.

Промяна на външността

Скъсани дънки и маратонки вместо хубави обувки – това е голяма глупост. А пиърсингът и татуировките в неизвестни салони или в дома на вървежен майстор на татуировки, който не обръща особено внимание на дезинфекцията на инструмента, може да завърши със здравословни проблеми.

През последните години повечето тату салони са регистрирани към РЗИ, които дават разрешения за извършване на дейност.

Дори и боя за коса с неясен състав може да доведе с алергична реакция.

Много родители се придържат към мотото „всичко може, стига да няма необратими последствия”.

Прекаляване с хамбургери и дюнери

Чипсове, кола, дъвка, бургери, наденици се харесват на подрастващите много повече, отколкото майчината супа. Резултатът е прекаляване с мазнини и бързи въглехидрати, проблеми с теглото, кожата и със стомаха.

Колкото и да е странно, дюнерите и хамбургерите стават любими на тийнейджърите, заради култа към здравословното хранене.

Ако майката не е позволяла на порасналото дете да яде тази гадост, то тогава задължително ще я поиска, тъй като забраненото е най-сладко, особено когато става дума за тийнейджъри.

Понякога помага съвместното приготвяне на домашни варианти на ястия – бургери със сосове, печени картофи, пица по рецепта на италиански готвач.

Подрастващите биха се заинтересували от приготвянето на необичайни ястия по собствен вкус – за тийнейджъра е много по-вкусно и по-интересно, да похапне това, което е сготвил, отколкото това, което му е направила мама.

За девойките това ще е особено полезно, тъй като ще се научат да готвят. Около хубавите гозби на майката се крепи до голяма степен стабилността на семейството, когато всички се събират вечер на трапезата. Това сплотява и укрепва семейните отношения. Затова е добре всяка девойка да се научи да готви от своята майка.