Всички знаем колко са полезни пресните плодове и природните дарове, за техния богат витаминен състав.

В желанието си да спазват принципите на здравословното хранене, повечето от нас се стараят по-често да ядат плодове и зеленчуци, без да подозират, че често сами минимизират ползите от тях за организма.

Неправилното почистване, рязане и термична обработка неутрализират усилията ни.

Кои плодове и зеленчуци ядем неправилно

1.Грейпфрут – най-важна не е месестата част

Всички ние добре познаваме този цитрусов плод, месестата част на който не е толкова вкусна и полезна.

Повечето от нас са забелязали, че във вътрешността на грейпфрута има прегради, които придават на цитруса характерен горчив вкус.

Принудени сме да ги премахваме и така отстраняваме част от месестата част със сока и в резултат процесът на ядене на грейпфрут се превръща в истинско изпитание.

Самите прегради могат да са от полза за организма, а това е благодарение на присъствието в тях на специфичен флавоноид – нарингин.

Ако ядете грейпфрут не само за удоволствие, но и заради ползата за здравето, то ще се наложи да потърпите неприятния горчив вкус, в името на подобряване на метаболизма на глюкоза, понижаване нивата на глюкоза, на холестерол, укрепване на кръвоносните съдове и повишаване на когнитивните функции.

Най-добре е този цитрус да се яде с лъжичка. За тази цел е необходимо предварително да се разреже на 2 половини. По средата може да се сипе малко захар, а при спазване на диета мед.

След 10 минути този цитрус става много приятен на вкус.

2.Киви – пухкавият плод

Плодовете на Актинидия – наричат ги така, поради външното сходство с птичката без крила киви. Родината им е Китай, предпочитат се обелени, без мъхестата обвивка.

В нея обаче се съдържат повече витамини-антиоксиданти, отколкото в месестата част и това се отнася за аскорбиновата киселина.

Витамин С оказва силно въздействие на окислително-възстановителните процеси в организма, укрепват стените на кръвоносните съдове, повишава се тонуса на мускулите и имунитета.

Затова е добре да ядем кивито цяло, като изрязваме само краищата. Това ще е много по-полезно за здравето. Изключение са само хората с повишена чувствителност на лигавицата на устната кухина. И най-важното да не се забравя да се измие добре плода.

3.Домати – в какъв вид са най-полезни за здравето

Тези, които са загрижени за собственото си здраве, се стараят да похапват по-често домати. Ползата от тази зеленчукова култура е трудно да се надценят.

В тях се съдържат каротиноиди, аскорбинова киселина и фолиева киселина, фибри, пектини, антоциани, сапонини и др.

Доматите са основен източник на ликопен – пигмент с антиоксидантно действие, който определя и характерният червен цвят на плодовете.

Ликопенът има огромен принос в защитата на клетките от окислителния стрес и служи за профилактика от сърдечно-съдови заболявания. Съществува мнение, че този антиоксидант забавя развитието на раковите тумори и предотвратява развитието на злокачествени заболявания.

4.Картофите – най-популярният кореноплод

Ако всеки си има собствен любим плод, то сред любимите кореноплоди картофите, навярно ще заемат лидерско място. И настина, с нито един друг зеленчук не се запасяваме в такива количества за зимата.

Приготвя се по множество различни начини, рецептите с картофи са безброй, но невинаги този кореноплод разкрива всички свои полезни свойства.

До голяма степен зависи дали присъства външната обвивка или не. В кората се съдържат най-много полезни вещества и по-малко в централната част.

Затова всички, които желаят да си набавят максимум полезни вещества от картофите, то най-добре да ги варят или да ги запичат направо необелени.

За тази цел обаче е най-добре да се използват пресни картофи, още повече, че сега тепърва се появяват ранните сортове.

Позеленели картофи в никакъв случай не трябва да се ядат, а да не говорим да се приготвят с кората, тъй като в тях се съдържа токсичния соланин.

5.Други плодове, които ядем неправилно

Има и други храни от растителен произход, които ядем не както би трябвало. На първо място, това са плодовете, богати на витамин С. Нарязаните на парченца ягоди и ябълки, намачканите малини – всички тези природни дарове биха били много по-полезни цели.