Коя от нас не желае да има чиста, здрава и сияеща кожа? Химическите пилинги изглеждат отлично решение, тъй като спомагат за отстраняване на мъртвите клетки, изравняват кожата, правят лицето по-свежо.

Но винаги ли всичко минава толкова гладко и кога не трябва да се  правят пилинги?

Какво ни дават химическите пилинги

Популярността на тези козметични процедури е обусловена от това, че могат да помогнат за преобразяване на външния вид на кожата.

Обикновено на такива процедури се подлагат хора, които имат изразена пигментация, кожа със сивкав цвят, възпаления под формата на акне и забележими проявления на бръчки.

Химическите вещества при пилинг меко почистват кожата, като дават зелена светлина за растеж на новите клетки.

След завършване на периода на възстановяване кожата разцъфтява направо пред очите ни, става по-стегната, гладка и равна.

Едновременно с това обаче, след пилинг са възможни и неблагоприятни последствия. Причината за тяхната поява най-често е недостатъчно добрата осведоменост за самата процедура, нейните показания и противопоказания.

Най-добрият кандидат за химически пилинг 

Идеалният кандидат за химически пилинг е със светла кожа – бяла или розова. При тъмна и матова кожа процедурата може да предизвика хаотично струпване на пигмент в клетките на кожата, възникване на постоянни огнища на хиперпигментация.

В такива случаи за предпочитане са други методи – например, лазерна обработка.

Не са подходящи химическите пилинги и за дамите, които са с повишена предразположеност към образуване на белези, хронични кожни заболявания в рецидив и образувания на кожата с неясна генеза. Химическият пилинг е сериозен метод, който изисква добра подготовка и снемане на анамнеза.

Кога трябва да кажем твърдо  НЕ на химическия пилинг

Кожата ни се обновява на всеки 28 дни. Затова процедурата не се препоръчва по-често от веднъж месечно или на курсове по показания. В някои случаи пилингът е напълно противопоказен.

Кога и защо е необходимо да се въздържаме от тази разкрасителна процедура?

1.Кожата е много тънка и чувствителна

Светлата и тънка кожа е сама по себе си е уязвима. По-възприемчива е към слънчевите лъчи, предразположена е към хиперпигментации и усилено лющене.

Ако се правят често химически пилинги за профилактика на стареене, реакцията на кожата ще бъде много остра. Възможни са възпалителни процеси, формиране на белези и купероза.

Прекомерно чиста не означава здрава кожа. Затова без показания е желателно да не се правят пилинги.

2.Неудовлетворително състояние на повърхностния слой на кожата

Честото използване на ексфолианти, в състава на които се съдържа салицилова, бадемова, винена и гликолова киселина, предизвиква възпаления в дълбоките слоеве на кожата, които водят до поява на обриви, зачервявания, ранички.

Ако разкрасителните процедури вече са предизвикали подобни неблагоприятни последствия, продължаването с химическите пилинги е нецелесъобразно.

3.Процедурите са необходими за „поддържане на младостта”

Ако след пилинг кожата се преобрази, а след това отново се върне към предишното си състояние, това не е повод да си правим нов химически пилинг.

Постигнатият ефект след процедурата – стягане, леко подуване, което се възприема като запълване на загубените обеми на лицето, често е признак на форсирано стареене, а не на подмладяване.

След отминаване на периода на естествено възстановяване проблемите не само изчезват, но и се задълбочават и като неблагоприятно последствие се повишава риска от рак на кожата.

4.Увреждане на кожата

В някои случаи химическите пилинги се препоръчват за лечение на акне, но възпаленията на лицето са противопоказание за тази разкрасителна процедура

Проблемът е, че на възпалената кожа стафилококи и стрептококи развиват доста мащабна активност, възможно е да допринесат за  допълнително влошаване на състоянието.

При наличие на рани и напукване на кожата, химическите вещества в състава на пилинга проникват в дълбоките слоеве на дермата, което може да доведе до силни изгаряния и необратими увреждания.

5.Предразположение към алергии

При пилинг се използват вещества с висока алергенност. Сред тях са карбоновите киселини, някои форми на ретиноиди – например, ретин-А , салицилова киселина и други.

При норма те не предизвикват реакции, но при предразположение към алергии, имунният отговор на процедурата ще бъде силен и са възможни сериозни усложнения.