Събуди се и живей! Утрото от сега нататък ще бъде най-добрият ваш приятел. Не е важно дали го харесвате или не, но ранната утрин преди работа може да се превърне във вашия ключ към успешен и здравословен живот.

На много политици, бизнесмени, политици и други влиятелни хора ги свързва едно обща черта – те стават рано сутрин.

Маргарет Тачър всяка сутрин ставала в 5 часа. Франк Лойд Райт се събуждал в 4 часа, а Робърт Айгер, генерален директор на компанията на „Дисни“ ставал в 4 и 30 часа. И това далеч не е пълния списък.

Вероятно повечето от вас си мислят, че най-добре за тях да работят през нощта. Но всички ще си съгласят, че през нощта се работи много по-бавно, отколкото в светлата част на денонощието.

Според някои психолози „чучулигите“ са по-често проактивни и по-продукти и това без да се коментира въпросът за ползата от ранното ставане за здравето и за доброто самочувствие.

1. Тренировки

Повечето хора, които тренират ежедневно го правят именно сутрин. Не е важно йога ли е това или тренировка в спортна зала.

Физическото натоварване преди началото на работния ден не само зарежда с енергия, но и ни дава заслуженото чувство за постигната цел.

Сутрешните занимания със спорт също изключват възможността да се отлагат тренировките след дългия работен ден.

2. Дневно разписание

Ще увеличите своя потенциал, ако заедно със списъка със задачи си съставите и дневно разписание. Най-доброто време за това е сутрин, тъй като в ранните часове може да постоите на тишина.

3. Стабилна закуска

Ние често излизаме на бегом от дома с чаша кафе и с усещане за празен стомах. Вероятно на повечето от нас ни се случва сутрин да се седнем на работното си място и веднага да започнем да си мечтаем за обедната почивка.

В това няма нищо хубаво. Възползвайте се от допълнителното време сутрин, за да осигурите на тялото си необходимата му за деня храна, така ще можете да се съсредоточите върху работата си, а не върху къркорещият ви стомах.

Закуската не само добре се отразява на физическото здраве, но и ни дава възможност да общуваме със своите близки. Дори 5 минути разговор с децата или със съпруга може да оправи настроението ви още преди да излезете.

4. Визуализация

Днес ние често до повръщаме обсъждаме физическото здраве, при това съвсем забравяйки за психическото си състояние.

Сутринта е прекрасно време, за да прекарате малко време насаме със себе си с помощта на медитация или визуализация. Отделете минутка, за да си представите предстоящият ден и се концентрирайте върху своите близки победи.

Дори една минута визуализация и позитивни размишления могат да подобрят настроението ви и да повишат вашите очаквания за работния ден.

5. Започвайте от най-трудното

Във всеки списък със задачи вероятно всеки един от нас има точка, която изобщо не иска да изпълни.

Мислите за тази задача могат да ни измъчват през целия ден или цяла седмица, докато накрая след отлагане безброй пъти и след дълго мъчение, ние успяваме да я зачеркнем от списъка като изпълнена.

Ето защо най-простият начин да се избавите от подобен стрес е да изпълнявате най-неприятните задачи първи. Вместо да мислите непрекъснато за тях от първото кафе до обедната почивка.