Само по себе си треперенето – това е специален механизъм за поддържане на температурата на тялото при топлокръвни животни и при човека.

За тялото температурните колебания са опасни, неслучайно повишението на температурата дори и с няколко десети от градуса вече се възприема като симптом на заболяване.

Затова и сред механизмите за запазване на комфортна за тялото температура e треперенето.

Но то може да бъде един от важните симптоми на заболяване, какво може да накара цялото ни тяло да трепери.

Треперене на цялото тяло – норма или патология

1.Треперене при замръзване

Когато около нас е много студено, кожата и мускулите се охлаждат, тяхната температура започва да се понижава. Това е нормално, организмът пренасочва основните обеми от кръв към вътрешните органи, като съдовете в перифериите на тялото се свиват.

А това намалява загубата на топлина в недружелюбна студена атмосфера.

Студова диуреза

Мръзнещият човек обикновено изпитва силен позив за уриниране. Това е страничен ефект от свиването на кръвоносните съдове и в резултат повишение на артериалното налягане.

За да не се стигне до пълно замръзване, възниква треперене, тоест активизация на мускулната дейност.

Сигналите за замръзване постъпват в хипоталамуса, където е разположен температурният център.

Оттам към мускулите постъпва команда да треперят за ускоряване на метаболизма в мускулните влакна, да се разграждат повече хранителни вещества, и така да се сгрее организма.

В областта на треперещите мускулни влакна телесната температура може да се повиши с 1.5-3 градуса.

Затова тренировките за отслабване са по-ефективни, ако се провеждат навън – повече калории се горят. Но има нюанс – при прекомерна активност тялото прегрява и започва да образува пот, механизъм на охлаждане. И в този момент е важно да не се преохлажда.

2.Мазнини, мускули и тяхната липса

Слабите хора губят повече топлина при студено време и по-бързо премръзват.

Пълните хора мръзнат по-рядко, затова мазнините служат за нещо като изолатор за понижаване на загубата на топлина.

Мускулистите и напомпани хора също понасят лесно ниските температури, затова увеличаването на мускулната маса е като печка.

Треперенето не е безкрайно, то продължава, докато не завършат запасите на гликоген в мускулите.

Ако запасите са изчерпани, а човек все още не е намерил източник на топлина, организмът започва да мръзне окончателно, което увеличава риска от смърт.

3.Повишение на температурата

Когато в здравия организъм проникнат патогенни микроби и вируси, имунната система включва различни системи за защита. Една от тези системи е повишението на температурата, защото повечето опасни за нас организми загиват.

Затва и не е препоръчително да се борим с треска, когато телесната температура е до 38.5 градуса. А по-нататъшното повишение температурата става опасно за самия болен, и следва да се използват антипиретици.

Тялото ни се чувства комфортно при определена температура на въздуха. Между организма и околната среда се поддържа разлика в температурите.

Ако телесната температура се повиши, това означава, че се образува повече топлина , организмът възприема това като застудяване и започва да го втриса.

4.Когато треперенето е на нервна почва

Стресът може да завладее човек – вълнение преди изпит или тържествено събитие, страх и паника и др. Всичко това показва, че мощното освобождаване на адреналин, също може да предизвика треперене.

В този случай няма никаква връзка с понижение на околната температура, нито пък с тази във вътрешната среда на тялото.

Адреналинът и другите катехоламини са калоригенни вещества, тоест напротив, предизвикват синтез на топлина.

Затова човек може да трепери на нервна почва и едновременно да се облива в пот. По същата причина може да му се пригади, а ръцете му да изтръпват.

Всякакви успокоителни, дори обикновеният чай с захар, помага за успокоение. Нивото на адреналин в кръвта.

Ако човек често попада в такива ситуации, е желателно да усвои няколко техники за стабилизиране на вътрешното състояние – от медитация да автогенни тренировки.

5.Треперене след пълна упойка

След пълна упойка е възможно постанестетично треперене. Обикновено причина за това са анестетици, които инхибират /потискат/ терморегулаторните способности на тялото.

Страничен ефект е усещане за студ след операция. Освен това в хода на самата операция телесната температура може да се понижи.

Анестетиците забавят процеса на възстановяване на нормалната телесна температура.