При норма менструалният цикъл е с продължителност от 22 до 35 дни, като този интервал може да е стабилен или да варира +- няколко денонощия. И това са индивидуални особености на организма.

За да се разберем какво се смята за норма във всеки конкретен случай, трябва да си водим личен календар на менструалния цикъл.

Ако според изчисленията, трябва да започне поредният „червен” ден, а него го няма, трябва да помислим за причината за такова задържане.

Далеч невинаги колебанията са предизвикани от бременност, може ли да влияе стреса, някои лекарства, физиологични и патологични състояния.

Топ 5 причини, когато закъснението на цикъла не е бременност

1.Стрес и натоварване

Стресът е реакция на тялото на необичайна ситуация. При стрес организмът мобилизира сили, за да се бори или да избегне опасности, това е древната биологична реакция „бий или бягай”.

Кортизолът е хормон, който се отделя при стрес, оказва влияние на хипоталамуса, отдел на главния мозък. Там протича управлението на биологичните ритми и регулацията на синтез на хормон.

Ако кортизолът в организма е много, образуването на хормони в половата система се забавя. Точно така продължителният или изразен стрес може да предизвика задържане на менструация.

Не трябва да се смята, че стресът може да предизвика емоционални вълнения. Организмът е един и всичко в нас е взаимосвързано.

Стрес може да се окаже както прекомерно физическо натоварване, недостиг на сън, грип, остри вирусни инфекции.

Дори смяната на часовия пояс или климатичните условия е стресов фактор, към които тялото се налага да се приспособява.

2.Резки промени в теглото – без бременност

Бременността не се разглежда като фактор за промяна на теглото, в гестационен период спирането на цикъла е съвсем нормално явление.

Но рязкото наддаване на килограми или рязкото отслабване също могат да предизвикат колебания в менструалния цикъл. Как?

Част от хормоните в тялото ни се синтезират от мастна тъкан. В нея се образуват вещества, регулиращи апетита, влияещи на артериалното налягане и менструалния цикъл.

Определено количество мастна тъкан е необходимо, за да се образува в организма половият хормон естроген. Затова и резките колебания предизвикват изменения в здравословното състояние, и далеч невинаги в най-добра посока.

Ако процентът мастна тъкан в тялото превишава нормата, започва да се образува прекомерно количество естроген.

Повишените нива на този хормон предизвиква нередовни менструации, а също са и провокатор на синдром на поликистозните яйчници.

Ако по някаква причина теглото рязко се понижи, се появява недостиг на естрогени, което предизвиква задържане на месечния цикъл или намаляване на обема на секретите.

При продължително отслабване и понижени нива на мастна тъкан в тялото е възможно прекратяване на менструацията.

3.Противозачатъчни с хормони

Принципът на действие на повечето противозачатъчни се основава на потискане на овулацията. Част от хормоналните средства имат двойна защита от нежелана бременност, като не само потискат овулацията, но изтънява и ендометриалния слой, който покрива маточната кухина.

В този случай, дори и да се осъществи зачеване и бременността започне, оплодената яйцеклетка не може да се имплантира в маточната стена.

По време на менструацията на тъканта на ендометриума се отделят и се изхвърлят от организма с кръв.

Ако ендоментриалният слой е тънък, периодичните изменения могат да бъдат оскъдни. Менструацията може да бъде нередовна или да се прекрати напълно.

След продължителен прием на комбинирани противозачатъчни възстановяване на нормалния цикъл отнема до 6 месеца.

Бременността може да настъпи на практика веднага след спирането, ако след оплождането ембрионът може да открие подходящ участък от ендометриума.

4.Кърмене – пролактин и естроген

Кърменето е процес, който се основава на отделяне на пролактин. А този хормон влияе на количеството естроген в кръвта.

При ниски нива на естроген възниква лактационна аменорея, липса на месечен цикъл на фона на кърмене.

Нивата на пролактин в кръвта е възможно да варират, и менструалният цикъл може да се възобнови както няколко месеца след раждането, въпреки лактацията.

5.Хормонални нарушения

Много нарушения при синтеза на хормони при заболявания на ендокринната система предизвикват нередовни менструации.

При хормонален дисбаланс някои хормони могат да потиснат функциите на половите или пък полови хормони се образуват в недостатъчно количество.

Нарушенията на менструалния цикъл – не са единственият и не първи симптом на ендокринни патологии.

При повечето заболявания на щитовидната жлеза първо започва да нараства умората, да се повишава изпотяването, да се увеличава теглото.

Синдромът на поликистозните яйчници се съпровожда с повишено окосмяване или косопад, проявления на акне.

Първите признаци на захарен диабет са повишена жажда и ускорено сърцебиене, сваляне на килограми, продължително заздравяване на рани.