Кои са най-ценните съвети за изучаващите езици, които наистина работят? За някои от тях може би сте чували отдавна, останалите пък е възможно да са ви напълно непознати. Но на тези съвети ги обединява едно – те наистина работят.

1. Не се страхувайте да експериментирате

Идеален метод за изучаване на език, който е подходящ за всички, няма. Процъфтяват и се конкурират, влизат на мода и се забравят най-различни методи, езикови школи, теории. Засега още нито една не е победила останалите.

Опитайте с няколко учебници, преди да се спрете на един. Ако някой ще ви преподава, вземете участие при избора на учебника.

Стигате до извода, че сте сбъркали, дори ако другите са доволни, а на вас ви е некомфортно, сменяйте. Ако няма избор, а учебникът не ви харесва, намерете друг и четете сами – като десерт към заниманията задължително.

Изобщо, постарайте се максимално да индивидуализират вашият подход към езика. Изследвайте сайтове, Ютуб-канали, които са ви интересни. Търсете единомишленици, обменяйте опит, общувайте – езикът е социално явление.

2. Правилото за 5-те минути

За да се научи език и да се поддържа, са нужни 2 условия:

• Да го използвате;
• Да правите това редовно;

Човек, който ще посвещава на езика по 30 минути на ден, ще напредва по-бързо, отколкото този, който седи над учебника 3 часа всяка събота, а през останалото време не отваря учебника.

Освен това, само 5 минути сутрин и вечер, са способни да направят чудо. Сложете учебникът до пастата за зъби. Измийте зъбите – погледнете правилото, таблицата със спреженията.

Снимайте на смартфона страниците с домашната работа или с речника. Чакате на опашка – погледнете телефона, проверете се.

Преди лягане напишете 2-3 изречения – ако направите пък 2-3 упражнения, това е направо чудесно. И така нататък, по малко, но пък често – по-добре, отколкото никога или само веднъж в седмицата.

3. Не зубрете, а учете

Не е нужно граматичните правила да се учат наизуст – трябва просто да се знае как работят.
Старайте се да не зубрите, а да учите – да разбирате, да използвате това на практика.

Учете стихове, поговорки, думи на песни. И не тези, които ви е задал учителят, а тези, които ви харесват.

Това ще се превърне в отлична лексикална опора, и благоприятно ще повлияе на способността да говорите и да мислите, дори и на родния език.

4. Пишете повече

Пишете на езика, който учите. Не поправяйте написаното, по-добре зачеркнете думата и я напишете наново, тъй като паметта за правилното писане винаги остава на краищата на пръстите ви.

5. Хвалете и поощрявайте себе си

И последното. Какъвто и да е вашият учител, по каквато и книга да работите, какъвто и език да учите – хвалете себе си.

За всяка задача, изпълнена правилно, за това, че днес сте намерили време и сте отворили книгата, за всеки успех, дори за най-малкия.

Ако с учителя не ви е потръгнало – похвалете се двойно. За упоритостта и търпението.
Човек трябва да си прави комплименти на всеки 15 минути, казвал легендарният детски герой Карлсон, и е бил абсолютно прав.

Това е още един вид мотивация, само подсъзнателна. Затова ако желаете да учите език с лекота и с радост, празнувайте всяко свое постижение.

Не се сравнявайте с другите. Сравнявайте се само със себе си – колко сте знаели вечерта и колко знаете днес. И се наслаждавайте на разликата.