За повечето хора пробиотиците са не само безопасни, но и полезни.

Но в редки случаи крият опасност.

Кои са 5-те най-разпространени странични ефекти, които могат да настъпят от прием на пробиотици?

1. Храносмилателни разстройства

Най-разпространената странична реакция от прием на пробиотици – това е подуването на корема.

Това възниква по простата причина, че под въздействие на пробиотични микроорганизми в червата се увеличава количеството газове.

Забележителното е, че приемът на пробиотици на основата на дрожди може да доведе до развитие на запек и повишаване на чувството на жажда.

Досега е неразбираемо защо възниква този ефект, но е неизвестно, че след няколко седмици прием на дрождени пробиотици те изчезват.

С цел понижаване на вероятността от развитие на странични ефекти от страна на храносмилателните органи, следва да се започне с ниски дози пробиотици.

Дозата трябва да се увеличава постепенно, до пълна доза в рамките на няколко седмици. Така ще позволите на своя организъм да се приспособи към новия продукт.

Важно!

Ако подуването на корема и другите неприятни симптоми от страна на храносмилането продължават няколко седмици, то трябва да се прекрати приема на пробиотици.

2. Предизвикват главоболие

Причината е в биогенните амини, които се съдържат в киселото мляко, киселото зеле и други храни с пробиотици.

Биогенните амини – това са продукти от разпада на белтъчини при бактериална ферментация.

Към най-разпространените биогенни амини са хистамин, тирамин, триптамин, фенилетиламин.

Биогенните амини оказват възбуждащо въздействие на централната нервна система, намаляват или увеличават кръвообращението в мозъка.

3. Увеличават нивата на хистамин в организма

Някои бактериални щамове, които се съдържат в пробиотиците, сами образуват хистамин в червата.

Както е известно, хистаминът е молекула, която се освобождава от клетките на имунната система в отговор на някаква заплаха.

Ефектът на хистамина

Когато нивата на хистамина се повишават, първо се разширяват кръвоносните съдове, което увеличава притока на голямо количество кръв в засегнатата област.

Под въздействието на хистамина кръвоносните съдове стават по-проницаеми.

А това позволява на клетките на имунната система лесно проникват в мястото на натрупване на чужди агенти.

В нормални условия хистамина, който се образува в човешкия организъм, се разгражда с помощта на ензима диаминоксидаза.

С този механизъм за потискане на механизма се избягва развитието на възпалителни и алергични реакции.

Но при някои хора разграждането на хистамина протича неправилно или в непълна степен.

Причината е недостатъчно количество ензим, който разгражда ензима.

4. Странични ефекти от страна на някои съставки на пробиотиците

Ако имате алергия, трябва внимателно да четете етикетите на пробиотиците, тъй като някои съставки могат да предизвикат алергия.

Някои пробиотици, например, съдържат в състава си мляко, яйца или соя, към които много хора имат алергия.

5. Увеличават риска от инфекциозни заболявания

Повечето хора смятат пробиотиците за безопасни, но не са подходящи за всички.

В много редки случаи микроорганизмите, които се съдържат в пробиотиците, могат да проникнат в кръвта, да предизвикат инфекциозни заболявания.

На най-висок риск от инфекциозни заболявания от пробиотиците са предразположени хората с:

• Потисната имунна система;
• Поставени венозни катетри;
• Неотдавна подложили се на операция;

Веднага трябва да отбележим, че при гореизброените категории хора рискът от заразяването е изключително нисък, и нито едно клинично изследване още не е потвърдило това.

Заразяване е възможно само теоретично.