Първите 10 минути от работния ден влияят на ефективността през следващите 8 часа. Какво не трябва да правим сутрин, за да бъдем продуктивни през целия ден?

Ако за малко не сте закъснели и сте се появили в работата броени минути преди началото на работния ден, няма да ви е лесно да се фокусирате върху работата.

1. Идване на работа броени минути преди началото на работния ден

Възможно е да си съсипете целия работен ден още преди да е започнал. Според изследванията, работодателите предпочитат по-ранобудните и забелязват кой винаги идва последен. Не става въпрос за закъснение, а идване малко по-късно от останалите.

След като безпогрешно хващат в крачка тези свои служители, работодателите им дават по-ниски оценки, просто защото те попадат в тяхното полезрение точно когато не трябва.

А тези, които идват на работа по-рано, обратното, автоматично се възприемат за по-съвестни служители и се ценят по-високо, независимо от резултатите от техния труд. Дори и причината съзнателност да се крие в особеностите на разписанието на сутрешното метро.

Това не е справедливо, но такава е реалността, затова се постарайте да дойдете в офиса малко по-рано, отколкото изисква здравия разум.

2. Мълчание

Бързото захващане за работа и игнориране на присъстващите, това е лоша стратегия, която няма да ви бъде от полза. Много по-продуктивно да използвате скъпоценното си време, за да приветствате колегите си.

Освен спазване на правила за етикет, това ще ви помогне да се настроите с тях на една вълна, особено ако сте дошли в офиса по-късно от другите.

Да си измърморите под носа „Здравейте на всички” - също не е най-добрият вариант, дори и да сте завършен социопат.

3. Кафе преди 9:30

Сутрешното кафе е нещо свято, и в този офисен навик няма нищо осъдително, ако работният ви ден започва в 10. Последните изследвания за влиянието на кафето върху човешкия организъм показват, че най-доброто време за него е след 9:30. Но не по-рано.

Това е свързано с нивата на кортизола, който регулира и енергичността ни. При повечето хора нивата на този хормон достигат пик от 8 до 9 сутринта.

Това означава, че по това време организмът няма нужда от допълнителен кофеинов допинг. Още повече, че прекаляването с кафе през този период увеличава риска от кофеинова зависимост.

Затова ако започвате работа в 9 часа или по-късно, отложете кафе паузата, когато организмът наистина ще има нужда от енергия.

4. Негативни мисли

Може би сте настъпили някой в метрото, или сте извън релси след 2 часа в задръстване по път за работа, или сте се скарали с родителите – избийте си от главата това за известно време.

Не позволявайте на негативните мисли да ви съсипят кариерата. По-продуктивно е да сложим своите негативни мисли в отделна „кутия” и да се върнем на тях по-късно, ако е необходимо.

5. Отказ от рутина

Човешките ресурси са ограничени, затова трябва да ги разходваме икономично.

Ако изгубите началото на работния ден в опит да решите с какво да се заемете първо, в момента, в който вече се заемете, ще се почувствате объркани.

Рутината се възприема от нас по-скоро в негативен контекст, като нещо скучно и еднообразно. Отчасти това е наистина така.

Но следването на ежедневната рутина помага на нашия мозък да използва автоматичен режим там, където не е нужно да взема сложни решения.