Кето-диета, забрана за глутен, детокс на сокове – това дори не е от миналата, а от поминалата година.
През отиващата си 2017 г. на мода бяха други методи на хранене.
Ако все още не сте опитали тези нови идеи на здравословното хранене или дори не сте чували за тях.
Сега е времето да преразгледате своите навици – и да започнете да се храните по-новому от Новата година.
1. Противовъзпалително хранене
Хроничното възпаление в организма е в резултат от стрес, недоспиване и стареене на тялото.
Известно време то може изобщо да не се проявява, но рано или късно ще започне да се отразява на здравето.
Борбата с хроничните възпаления е възможна и на помощ идва специална диета.
Американският специалист по хранене Шели Малон разработва такава диета, когато самата тя имала нужда от помощ.
Когато била само на 32 години, ѝ откриват ревматоиден артрит – автоимунно заболяване, една от причините за които е хроничното възпаление.
Покрай основното лечение, Шели се заема с храненето – да изключи храните, които могат да предизвикат допълнително възпаление в организма.
Шели Малон написва и цяла книга със заглавие „Възпален“, където излага своя противовъзпалителен подход към храненето.
Ето и основните принципи:
• Около 50% от менюто трябва да са плодове и зеленчуци;
• Още 25% - белтъчна храна, с предпочитание на храните от животински произход, соя - категорична забрана;
• Останалите 25% са зърнени, но трябва да се ограничават тези, които съдържат глутен – пшеница, ръж, ечемик;
• Не трябва да се боим от мазнините, ако те са от полезните – яйчни жълтъци, авокадо, ядки, риба;
• Избягват се млечните продукти, особено обезмаслените;
• Не се препоръчва и добавена захар;
Противовъзпалителната диета е полезна не само за тези, които са болни – за здравите хора също обещава младост, бодрост и добро настроение.
2. FODMAP – въглехидрати и синдром на раздразненото дебело черво
Подуването на корема е разпространен корем, който предизвиква не само болезнени усещания, но и психологически дискомфорт.
Често не можем да разберем защо възниква метеоризъм и къркорене и опитваме да се спасяваме с таблетки.
Но лекарствата само временно облекчават симптомите.
И възниква въпроса можем ли да отстраним причината за подуването?
Още през 2005 австралийски учени установяват, че дискомфортът в корема е т.нар. синдром на раздразненото дебело черво, се предизвиква от определени въглехидрати.
Измислят специален режим на хранене, който трябва да ни избави от метеоризма.
Изминават повече от 10 години, преди хранителния режим да стане популярен извън пределите на Австралия.
Вредните захари, които трябва да се избягват, австралийците обединяват под абревиатурата FODMAP.
В групата въглехидрати попадат:
• Фруктоза – съдържат се в меда и в плодовете;
• Лактоза – в млечните продукти;
• Галактани – в бобовите;
• Фруктани – в плодовете, зеленчуците и в зърнените;
• Полиоли, или многоатомен спирт – в зеленчуците, плодовете и в подсладителите;
3. Биодинамична храна
Забравете за надписа „органичен продукт“ на опаковката – това е отживелица.
Днес все повече фенове на здравословния живот предпочитат биодинамична храна.
Всъщност, биодинамичното селско стопанство – това съвсем не е иновация, а съществува повече 100 години.
Но именно сега биодинамичната храна привлече вниманието на привържениците на здравословното хранене, като по-напреднала алтернатива на органичното.
Биодинамичният фермер прави същото, каквото и органичния, но с тази разлика, че възприема своето стопанство като единен организъм, близък до естествената природна екосистема.