Ако ходите на фитнес редовно, едва ли порой или снежна буря, повод да излезете с приятели на пица или прочие неуважителни дреболии ще ви откажат от тренировката във фитнеса.

В някои случаи наистина трябва да отложим тренировката, особено ако се чувстваме зле.

Добре е обаче да се научим ясно да разграничаваме реалния фактор за пропускане и просто нежелание да излезем на фитнес и банален мързел.

Нямаме желание за тренировка? Погледнете в списъка от 5 наистина уважителни причини, когато можем смело откажем да отидем на тренировка.

5 уважителни причини, които оправдават да не се ходи на фитнес

1.НЕ на тренировката при травма

Сякаш всичко е пределно ясно – счупили сте крак, изкълчили сте глезен, разтегнали сте връзка. За каква тренировка може да става дума? Но множество по-малко значителни и не толкова явни травми могат да бъдат скрити и да протичат на практика незабележимо.

Тяхното изпускане може да влоши ситуацията, възможни са още по-негативни последствия, които да не ви позволят да тренирате в пълен обем. Как да разпознаваме „скрити” травми?

Трябва да ви безпокои постоянна, редовна, дърпаща болка в определен участък на тялото. Обикновено възниква във фитнеса при изпълнение на движения в определена амплитуда.

Пример: при клякане постоянно боли едното коляно. И колкото по-голяма е тежестта на щангата или повече повторения правите, толкова по-остро се чувства болка.

В състояние на покой болката стихва, а коляното съвсем не се обажда. Но веднага щом натоварването бъде възобновено, болката се връща.

Така може да се прояви претоварване на коленната става или което е още по-лошо, разтягане на връзки и сухожилия, разкъсване на мускули, намаляване на синовиналната течност от ставната торбичка.

Чувствате нещо подобно? Веднага се обръщайте към личния лекар, който със сигурност ще ви изпрати да си направите рентгенова снимка, ЯМР или друга диагностика.

В противен случай с времето не само ще забравите за тренировките за отслабване, но и рискувате обездвижване на определена зона на своето тяло за дълго време.

2.Пропускайте фитнес, когато сте се разболели

Не мислете, че обикновената хрема е сериозна причина да не се ходи на фитнес. Съвсем не. Много треньори и спортни лекари твърдят, че лекото неразположение допуска лека тренировка без излишна активност.

В този случай се ускорява циркулацията на кръв, организмът прегрява, а всички тъкани добре се насищат с кислород. Това са факторите, които само за по-бързо справяне със започваща простуда и ситуацията няма да се влоши.

Интензивността на тренировката трябва да се намали, както и броя на повторенията, а също и теглото, с което се тренира.

Съвсем друг е въпросът, когато температурата е повишена. Критичен показател на термометъра е 37,5 градуса – ако е превишен, по-добре да не се ходи на фитнес, а да се остане у дома.

Това повишение на температурата е признак, че не става въпрос за обикновена простуда, а започваща инфекция или грип.

3.Не ходете на тренировка, ако сте претренирали

Претрениране е доста разтегливо понятие. Ако до преди това сте тренирали с променлив успех, посещавали сте тренировки нередовно и рядко, тогава не се изненадвайте, че след по-интензивна тренировка, усещате болка в мускулите, които се тренирали.

Това е естествен резултат от работата на мускулите, а в някои случаи още е и болка от микроразкъсвания на мускулни тъкани.

Тренировките водят до увеличаване на обема на мускулите, расте и мускулната маса. Много е важно е и правилното белтъчно хранене.

4.НЕ на тренировките при болезнени менструации

Тази причина се отнася само за нежния пол. За някои девойки пропускането на тренировки е напълно обичайно явление, причина за което са твърде болезнените менструации.

При някои критичните дни протичат с леки неразположения, и в такива интензивните тренировки се заменят с по-леки.

5.Забрана след употреба на алкохол

Пили сте не много вечерта. Струва ви се, че сте във форма за посещение на тренировки. Да и самата тренировка се провежда не от сутринта, а във втората половина на деня. Но в този случай измамната бодрост може да изглежда плачевно.

Ако вечерта сте си пийнали добре, не е нужно да изтезавате организма с допълнителни физически натоварвания.