За да следваме правилната посока в живота, е необходимо да си задаваме правилните въпроси. Но кои са те?

Алберт Айнщайн е казвал – ако имах един час за решение на някакъв проблем и моят живот зависеше от неговото разрешаване, аз бих загубил първите 55 минути, за да формулирам въпрос.

И той е бил прав – грамотното поставяне на въпроса е най-важната стъпка по пътя към решаване на проблемите и постигането на целите.

1. Какво давам на света?

Основният въпрос днес е следният – как предавате на света това, което получавате от него?

Успешността на един човек основно се определя от това колко може да даде на света.
И така, какво даваме на света? Какво създавате?

Не мързелувайте и запишете на лист хартия този въпрос. Това не е задължително да бъде нещо монументално или видимо.

Например, можете да разберете, че най-добре ви се получава да поддържате крепки отношения вътре в семейството. Така и запишете. С каква монета плащате на света? Само взимате или сте готови да давате.

2. Какво искам всъщност?

Всеки има вътрешен глас, който шепне за желанията и мечтите. Усилете го. Запишете на стикери всички възникващи в главата желания. Какви биха били те – велики, глупави, страшни, смешни – записвайте ги.

Някои ще бъдат мимолетни, а някои ще се закрепят и ще звучат в главата все по-силно и по-чисто. Това са и вашите най-истински желания. Не слушайте какво говорят околните по повод на това, което искате. Ако желаете – действайте.

3. Какво ме разтърсва?

Практически всяко наше желание, което противоречи на представите на мозъка ни за безопасност, всяко действие, което може да ни изведе от зоната на комфорт, среща мощно съпротивление. Това се нарича и сила на съпротивление.

За мозъка нашето излизане от зоната на комфорт е като пожар. За да не се случва това, той ни изпраща на пожар във вид на оправдания.

И сега да се вслушате, ще ги чуете като силен сигнал. И идват, и вашият разум започва да се лее като пожарна пяна във вид на оправдания.

• Навън е толкова студено, дай да останем у дома;
• Ако напуснеш работа, ще стоиш гладен;
• Не започвай свой бизнес, на никой от твоите познати не им се получава;
• Не ходи на този тренинг, няма да ти стигнат парите до края на месеца;

Всичко това е силата на съпротивлението. Колко често тази ваша защитна реакция ви пречи да живеете?

4. Какво ми дава повече енергия?

Да разбереш какво обичаме най-много, е много просто. Любимите дела ни дават най-голямо количество енергия.
Това означава, че е необходимо да следим в какви моменти ни се появява най-много енергия.

Например, ако чувствате някакъв прилив, когато рисувате картини, тогава правете това. Ако чувствате, че имате най-много енергия, когато организирате големи мероприятия организирайте ги. Ако чувствате прилив на сили при спортуване, тогава правете това.

5. Раста или деградирам

Човек винаги иска да расте. Настрани, накриво, където му харесва. Ако човек не расте, той деградира. И точка, именно затова е важно да се развиваме в своята дейност.

Ако пък не полагаме усилия и не усложняваме работата си всеки ден, започваме да деградираме.

Всичко около нас се стреми към растеж. Ако препятстваме растежа на корена на дървото. То ще започне да расте настрани. Точно, както и хората. Деградацията също е ръст.