На жените след 40-годишна възраст им става все по-трудно да съхранят младоликия си външен вид. Кожата им постепенно губи своята еластичност, косата по-лесно се накъсва, появяват се бръчки.

За подкрепа на организма и преустановяване на тези процеси е необходима внимателна грижа, набавяне на необходимите микроелементи и витамини, тъй като тялото не се справя само със стареенето.

Особености на женската красота и здравето след 40-годишна възраст

След 40 женската репродуктивна функция започва да затихва, понижава се образуването на полови хормони, включително и на естроген.

Неговият недостиг отрицателно се отразява на нервната система – жената става по-раздразнителна, често сменя настроенията си.

Менструацията се нарушава, периодично се случват топли вълни и внезапно се изпотяват, сънят става неспокоен. Този период е с продължителност от 3 до 5 години.

Женската красота също претърпява изменения –кожата става суха, отпуска се и по-малко еластична, затова и количеството бръчки започва бързо да се увеличава.

Контурите на лицето могат да се нарушат, заради което се променя овалът на лицето, което ясно се вижда от назолабиалните гънки.

Измененията също засягат и интимния живот – понижава се сексуалното желание, и могат да възникнат неприятни усещания за сухота и парене.

Ноктите и косата стават по-сухи, губят блясъка и живият си вид. Нарушава се обмяната на веществата, което често води до трупане на излишни килограми.

Поддържане на здравето с помощта на витамини за жени

Младостта на клетките на кожата може да се поддържа с помощта на натурални препарати, подобни на него като структура. Произвеждат се на основата на растителни компоненти, което също се отразява на тяхното название – фитоестрогени.

Предназначението на тези препарати се заключава в нормализацията на работата на тези клетки, на които не им стига естроген.

Залъгването на природата и пълното избягване на климакса не е възможно, но заглаждането на симптомите, облекчаването на състоянието и запазването на женската красота е напълно възможно.

Фитоестрогените участват в обменните процеси на клетките, което помага да се запази еластичността и мекотата на кожата, а също и за заглаждане на бръчките.

Стабилизацията на метаболизма дава възможност за поддържане на стройна фигура, за забавяне на процеса на пигментация, а запазването на нивото на заместителя на естрогена в достатъчно количество позволява да се води нормален интимен живот.

Витамините за жени играят много важна роля. Те хранят кожните клетки, обезпечавайки процеси на регенерация. Затова е важно правилно да се състави хранителен режим, за да се осигурят на организма полезни микроелементи:

1. Витамин А – подобрява зрението, като препятства обезводняването на кожните клетки и на косата, ускорява процесите на образуване на колаген и еластин. Подобрява кръвоснабдяването на кожните тъкани, като така укрепва стените на кръвоносните съдове и капиляри. Можете да си го набавите от черния дроб, морската риба, яйцата, кравето масло, червения хайвер.
2. Витамин С – запазва еластичността на кожата, подобрява цвета на лицето, укрепва имунитета.
3. Витамин В12 – участва в метаболитните процеси на организма, подхранва кожните клетки и костната тъкан.
4. Витамин D – повишава количеството усвоен калций, което благотворно се отразява на здравината на костите. Запазва красотата на кожата, а също и предотвратява развитието на депресия.
5. Витамин К – жизнено необходим за нормалната функция на бъбреците и за минерализация на костната тъкан. Основен негов източник е растителната храна – авокадо, банани, киви, зеле, бобови, домати и краставици.