Бъбреците са чифтен орган и заемат едно от най-важните места сред органите, които поддържат здравето на тялото.

Това са филтри, които могат да пречистят кръвта от разнообразни токсини, отстраняват продуктите от разпада, спомагат за отделяне на соли и течности.

Незаменими са за поддържане на хомеостазна норма, а също образуват специфични хормони и активни вещества, например, ренин за регулиране на кръвното налягане.

Еритропоетинът е необходим за поддържане на необходимо количество бели кръвни телца, калцитриол, за да се доставят на всички тъкани навреме необходимите количества калций.

Повечето от нас понякога забравят колко са важни бъбреците. Най-обикновени навици, например, недостатъчно сън или на течности, предизвикват заболявания, за които знаем малко.

Какво трябва да правим, за да НЕ нарушаваме бъбречната функция

1.Сънят е необходим за всички, дори и за бъбреците

Ако човек известно време може и да изкара без сън или хронично не се наспива, то бъбреците не могат така. Сънят е много важен за тях, и ето защо когато човек спи, бъбречните тъкани се обновяват.

Това не се случва през деня, когато се налага активно да работят. Ако тъканите на бъбреците не разполагат с предвиденото време за регенерация на тъканите, за пречистване и обновление, то неизбежно се развиват различни функционални нарушения. 

Дори и да спим достатъчно, но сънят редовно се прекъсва от жажда или от глад, то бъбреците изобщо не успяват да си починат както трябва. Вместо обещаният сън им се налага да влизат в режим "нощна смяна" и да филтрират.

2.Бъбреците не обичат стискането

Това не е лоша способност – да успяваш да се стискаш, докато намериш тоалетна. А ако сме в близост до такава, то няма смисъл да си рискуваме здравето си и да тестваме здравината на пикочния мехур.

Не е толкова лесно да се спуска пикочният мехур, но съзнателното отлагане на посещението на тоалетна при наличие на позив е вредно.

Ако пикочният мехур не се изпразва навреме, това може да предизвика възпалителни процеси в цялата пикочно-полова система.

Бъбреците са филтрирали необходимото количество кръв, отделили са нужните компоненти от различните отровни отпадъци, соли, токсини и с урината са изтекли в пикочния мехур.

Там се натрупват, човек се стиска, а с времето в тази течна и топла хранителна среда се развиват различни патогенни микроорганизми.

Колкото повече се търпи, толкова повече бактерии се появяват в пикочния мехур, и далеч не всички се отделят с урината. Част от тях се отлагат по стените, друга в пикочния канал.

Възпалителният процес може да започне навсякъде и да се развие цистит, уремия, нефрит и други не много приятни заболявания, които при липса на лечение и навика да се стиска обхващат цялата отделителна система.

4.Бъбреците обичат спазване на питеен режим

Не става въпрос за спазване на питеен режим с часовник в ръка и не за необходимостта да се изпиват преждевременно 12 /8,10/ чаши вода за денонощие.

Всички ние сме различни, организмите ни са уникални.

И нормите на потребление са по-ниски. Но за здравето и пълноценната функция на бъбреците е необходимо наистина да се изпива достатъчно количество чиста вода.

5.Прекаляване с газирано и сол

Колко много е говорено за вредата от газираните напитки, и все още съществуват немалко привърженици на различните видове кока кола и прочие сладки газирани.

Те оказват неблагоприятно влияние на зъбния емайл, и на защитните сили на организма, и на ендокринната система и органите на храносмилането.

Бъбреците също са недоволни. Газираното е провокатор на задържането на течности в организма, което води до отоци, предизвиква се образуването на камъни в бъбреците.

Натрият несъмнено е необходим на организма, незаменим елемент, без който в буквален смисъл няма да станем от леглото – участва в регулацията на кръвното. Ако не е достатъчно тонусът на кръвоносните съдове отслабва.

Количествата натрий трябва да са разумни. Ако недостигът се усеща доста бързо и коригирането на последствията не е трудно, то излишъкът е много по-опасен.

Хората, които обичат постоянно да пресоляват всякакви храни и ястия рискуват здравето на бъбреците. А заедно с тях и на целия организъм.