Ние постоянно се променяме, макар и да не го забелязваме.

Измененията в нашия живот могат да ни направят по-щастливи или по-тъжни, да ни надарят с мъдрост или да ни накарат да се разочароваме от себе си. Всичко зависи от това дали сме готови за промени.

1. Поява на домашен любимец

За нашата любов към четириногите приятели красноречиво говори броят харесвания под картинките с котенца в социалните мрежи.

Това не е новост – домашните любимци създават атмосфера на уют, помагат за справяне със стреса и тревогата. В домовете, където живеят котка или куче, хората по-рядко страдат от заболявания на сърцето.

Много хора специално си подбират домашния любимец, грижат се за него, като за член на семейството.

Но дори обикновеният дворен пес или котка от приют могат да се превърнат в източник на радост за дълго време.

Изследванията показват, че тези, които си играят с домашните любимци по 15-20 минути на ден, се повишава нивото на серотонина и окситоцина. Интересно, че същото важи и кучетата, излиза, че и двете страни са печеливши.

2. Встъпване в брак

Стресът, който преживяваме, когато планираме сватба, обикновено се прикрива с радост и въодушевление от перспективите на човек да обвърже своя живот с любимия.

Освен очевидни ползи, женените хора получават и определен психологически имунитет, като по-рядко страдат от депресии, по-малко са предразположени да попадат в зависимост от наркотици, като цяло са по-доволни от себе си и живота, отколкото самотните хора.

Стресът, тревогите и емоционалното насилие в брака по-тежко се отразяват на състоянието на жените.
Истината е, че тези предимства са достъпни само за тези, които са щастливи в брака.

В неблагополучните семейства психологическият климат е по-скоро потискащ, а всички изброени заплахи стават още по-опасни.

3. Развод

Раздялата с този, когото някога силно сме обичали, може да се превърне в по-сериозно изпитание, отколкото неговата смърт. Тъй като в този случай преживяваме горчиво разочарование – в своя избор, надежди и мечти.

И може да изгубим ориентири и да изпаднем в дълбока депресия.

Жените по-добре се справят с последствията с раздялата, отколкото мъжете.

4. Раждане на деца

С появата на децата животът става по-ярък и наситен. Така подсказва здравият смисъл. Но статистиката подсказва, че не всичко е толкова еднозначно.

Изследване от 2015 г показва, че бъдещите родители обикновено преживявали вестта за увеличаване на семейството с въодушевление и приятно вълнение.

Но впоследствие 2/3 от тях изпитвали рязко понижаване на нивото на щастието – към втората година от живота на детето, когато първичната еуфория била отминала и животът се върнал в стабилното си русло.

5. Смърт на родителите

Макар и всички ние да преминаваме през това и дори се опитваме да се подготвим от по-рано, когато наш толкова близък човек си отиде от този свят, това винаги се превръща в трагедия.

Колко силно ще бъде чувството за тъга, зависи от нашата връзка с родителите. Обикновено мъжете повече страдат от загубата на своя баща, докато жените трудно се примиряват със смъртта на своята майка.

И колкото по-млади сме, толкова е по-болезнено. Децата, които са изгубили, когато са изгубили родителите си, когато са били малки, имат по-слаб имунитет и по-предразположени и са по-предразположени към депресии и самоубийства.