В чест на Световния ден на младежите събрахме няколко качества на младите хора, които са повод за възхищение.

Хората от по-старото поколение, разбира се, имат навика да обвиняват в различни грехове младото поколение.

Не уважават, нагрубяват, твърде егоистични са. Това можем да чуем по отношение на младите възрастни, част от които вече са станали родители.

Но ако се вгледаме в младите хора, се установява, че можем да се научим на много от тях.

Какво може да се научи от младото поколение

1.Не се боят да изказват своето мнение

Това е невероятно качество. Хората, израснали във времената от преди 1989 г., са имали възможност да изразяват свободно мнението си само в кухнята, в тесен кръг от приятели и роднини.

За публично излагане на идея, която е в разрез с общественото мнение и дума не е можело да става.

Съвременните младежи са свикнали да живеят по друг начин.

2.Не се безпокоят, че другите ще ги съдят

Те могат да аргументират гледната си точка и да се държат за нея. Съвременните младежи притежават невероятни сили – оптимизъм, гъвкавост, желание да спорят и да доказват своята правота.

Тези хора са поддръжници на мира, опазването на околната среда. Според тях трябва да се полагат грижи за болните и немощни, да се осигуряват равни възможности за хора със специфични потребности.

Не се страхуват, че ще бъдат съдени от околните, тъй като когато истината е на твоя страна, това, което ще кажат другите малко трябва да те интересува.

3.Не се срамуват да се наслаждават на живота

От кога да се наслаждаваш на живота се превърна в нещо срамно. Младите хора танцуват страстно, пият повече, защото не изпитват страх от провал или от унижение.

Те продължават напред с надежда и с решимост, защото се намират в хармония със себе си и оптимистично гледат към околните.

4.Заемат активна позиция

Когато от работа се прибираме вкъщи, не се разхождаме, не се интересуваме от нищо, всичко около нас става безинтересно, сиво и мрачно.

Младите не правят така, те постоянно излизат от черупката си, т.нар. зона на комфорт и опитват нещо ново за тях самите.

Не е задължително да се скача с парашут. Достатъчно е да се измисли нов маршрут за разходка, да се отиде на музей и т.н.

Добре е да правим нови неща, така мозъкът се обновява, сдобива се с нови впечатления.

5.Водят активен начин на живот

Разходки, тенис на маса, физзарядка сутрин – навън или у дома, младежите си поставят за цел да бъдат здрави и бодри. Това съвсем не е лош пример за подражание.

6.Умеят да отстояват собствените си граници

Тази черта се приемат от по-възрастните за грубост, но всъщност впечатлението е погрешно. Нека разгледаме ситуацията. По-възрастните често дават непоискани съвети на младите относно тяхното поведение и външност.

Обикновено тези съвети не са поискани, което само по себе си излиза извън рамките на благоприличието.

По-възрастните се възмущаваме от необичайния цвят на косата или на скъсаните джинси, но нас това не трябва да ни вълнува.

Когато смятаме да направим забележка на млад човек за външния вид, е добре да помислим малко защо го правим. Ако наистина се замислим, то едва ли ще намерим разумен отговор.

Тогава не трябва да възмущаваме на грубия отговор, в случай че даваме непоискани съвети и правим забележки, опитвайки се публично да засрамим човек за някаква негова особеност на самоизява.

В такъв случай ще получим заслужена реакция от негова страна. И това е много полезно за младежите, така те показват, че могат да отстояват позициите си пред възрастните.

Може би това ще бъде първата крачка по пътя към взаимното уважаване на личностните граници.

Повечето възрастни все пак се въздържат да правят забележки на по-младите, които не познават. Те са по-склонни да отправят такива на децата си, а останалите са повод за коментари пред други възрастни, но рядко се отправят директни забележки и се дават съвети.