Днес здравословното хранене се превърна в съществена част от начина на живот на всеки човек, който поне се опитва да бъде успешен. И само благодарение на правилното хранене и ежедневния спорт, човек винаги се намира във винаги добра физическа форма и в отлично настроение.

Освен това съществуват и множество митове за здравословното хранене, които постепенно привличат все по-голяма аудитория. В тази връзка ние от екипа на Lechenie.bg ще направим преглед на най-разпространените митове и заблуждения за здравословното хранене.

МИТ №1 – захарта е по-малко опасна от глюкозо-фруктозния сироп

Според повечето диетолози и ГФС, и трапезната захар или захарозата се произвеждат от смесването на 2 вида захари – фруктоза и глюкоза в съотношение 50 на 50, а това означава, че принципно това полученото съединение е едно и също и то не е много полезно за здравето.

Разбира се, в определени случаи като например хипогликемия приемът на такава захар е от изключително важно значение за подобряване на състоянието на болния.

МИТ №2 – здравословната храна е много по-скъпа

Агенцията за икономически изследвания към Министерството на земеделието на САЩ провела проучване на повече от 4000 хранителни продукта и впоследствие бяха публикувани данни за цените, теглото, калоричността и размерите на порциите. Килограм банани, моркови, картофено пюре и марули са по-евтини в сравнение със същото количество пържени картофи, сладолед и печено пиле.

МИТ №3 – Мултивитамините имат голямо значение за здравето на човека

Витамините и минералите са наистина полезни, но хората е препоръчително да си ги набавяме от храната, а не да използваме таблетки за тази цел. Това се дължи на факта, че човешкият организъм е в състояние да усвоява общо около 10-20% от това, което се поглъща като храна.

Останалата част се изхвърля чрез урината, която, ако се приемат мултивитамини под формата хранителни добавки, става прекалено скъпа.

МИТ №4 – ресторантите предлагат по-здравословна храна, отколкото заведенията за бързо хранене

Съгласно данните от 18-месечно изследване, проведено от Ранд Корпорейшън, това не е така. От тази изследователска компания анализирали съдържанието на почти 31 000 ястия и храни, включени в менюто на 245 „семейни“ ресторанта и установили, че 96% от техните блюда съдържали повече калории, мазнини и натрий, отколкото Министерството на земеделието на САЩ препоръчва за 1 порция храна за деца и възрастни.

Освен това те съдържат средно повече от 271 килокалории и 16 грама по-голямо количество мазнини от храни, които обикновено се причисляват групата „ фаст-фууд“ като пържените картофи например.

МИТ №5 – храните с ниско съдържание на мазнини са по-здравословни

На теория това наистина е възможно да е така, макар и в последните проучвания в областта на здравословното учените препоръчват да се поднови консумацията на кравето масло, което дълго време бе забранена храна за хора, опитващи да се хранят здравословно.

Това се дължи на факта, че повечето храни с ниско съдържание на мазнини съдържат захари и огромно количество въглехидрати, които човешкият организъм преобразува в мастна тъкан, при условие, че се консумират в прекалено големи количества.

По този начин всъщност се компенсира ниското съдържание на мазнини в съответната храна и ефекта от преустановяване на приема на мазни продукти се загубва.

МИТ №6 – суровата храна подобрява храносмилането

Хората, които спазват хранителен режим на суровоядство твърдят, че при нагряването на храната до 118 градуса по Целзий се разрушават необходимите ензими. Това е така, но всъщност няма значение, тъй като тези ензими са необходими на растенията, но не и на човешкия организъм.