Алергиите ни безпокоят не само през пролетта и лятото, но и през зимата. Основните на алергени през зимата са домашните акари, домашният прах и хлебарките.

Сезонът на цъфтежа остана зад гърба ни и вероятно повечето от нас си мислят, че при студено време алергиите няма да ни безпокоят.

Но защо тогава носът ни е постоянно запушен, очите често сълзят, а главата ни още малко може да „се взриви“ от болка. И всичко това на фона на нормална телесна температура, а средствата срещу простуда нямат никакъв ефект.

Напълно е възможно и сега да ви атакуват алергени. Но пък от къде могат да се вземат през зимата?

Ако през летния сезон основната опасност се намира отвъд стените на вашия дом – прашеца от растенията, то през зимата е необходимо да се пазим от алергените, които преобладават в жилищните помещения.

Акари, животинска козина, плесен и много други агенти могат да предизвикат алергична реакция.

Проблемите се задълбочават и от това, че през зимата по-рядко проветряваме помещенията, а това води до увеличаване на концентрациите на агресивни частици в стаите.

И така, как да се спасим от „зимните“ алергии?

1. Поддържайте хигиена в спалнята

Ако сте алергични, то най-опасното място в дома ви е спалнята. Именно там домашните акари са в най-голямо количество, които разнасят алергените.

Лекарите съветват да подбирате завивки и чаршафи от лен и микрофибър, тъй като отблъскват домашните кърлежи.

Подбирайте такива тъкани, които да могат да се перат на температури от 70 градуса и повече. Такова пране унищожава акарите.

2. Използвайте HEPA-филтри

Това са високоефективни очистващи филтри, които в последно време все по-често се използват в прахосмукачките, за устройства за очистване на въздуха и за друго оборудване.

Тези филтри много по-добре изчистват въздуха, тъй като задържат в себе си дори и миниатюрни прахови частици.

Според медицинските наблюдения, използването на такива филтри позволява да се подобри състоянието на хората, страдащи от алергии.

3. Използвайте устройства за овлажняване на въздуха

Вдишването на сух въздух води до изсушаването на лигавиците на носовата кухина, а това само усилва проявленията на алергии. Излизането от тази ситуация ще е възможно с овлажнител за въздух.

4. Използвайте солен разтвор за носа

Освен овлажняването на въздуха, допълнителна защита срещу алергените е редовното промиване на носната кухина със солен разтвор.

Днес свободно се продават в аптеката. Използването на този разтвор помага за задържането на алергените, а също и облекчава възпалителния процес.

5. Чистете по-често

Най-добре е по-често да минавате с прахосмукачката, а също и редовно да я почиствате. Най-висока е концентрацията на алергените в килимите и пътеките.

Идеален вариант за вас ще бъде, ако махнете килимите и пътеките или поне да се ограничите само до такива с къс косъм.

Важно!

Най-доброто лечение на алергиите – е да се изключи напълно алергена от живота на алергичния човек.

6. Борете с хлебарките

Направете всички възможно да се отървете от тези насекоми, тъй като разнасят алергените из дома, които попадат само в дихателните пътища.

Многобройните изследвания потвърждават, че хлебарките предизвикват обостряне на заболявания като астма и алергия. И затова ако в дома ви има хлебарки, то тогава сте длъжни да вземете мерки за тяхното унищожаване.