След раждането менструалният цикъл се променя, много жени казват, че менструациите стават по-обилни, болезнени или обратното. Как се възстановява менструалното кървене след раждането, какво влияние има кърменето, какви течения трябва да се смятат за норма?

Раждане – стрес за организма

Раждането е стрес за организма, и за възстановяването ще е необходимо време. Нито един лекар не може да каже кога ще се възстанови менструалния цикъл и как ще протече.

Но едно може да се каже със сигурност. Менструацията след раждането значително се отличава от тази преди бременност.

Лекарите казват, че има множество причини, поради които се променя менструалният цикъл и теченията:

  • Матката има нужда от време, за да се върне към нормалния си размер и за възстановяване на пълноценната функция;
  • Изменения на хормоналния фон, които променят менструалния цикъл;
  • Кърменето също може да промени менструацията, а същото ще способства за липсата на менструални течения за известно време;

Кога се възстановява менструалния цикъл?

При жените, които не кърмят или го правят, но не при поискване, менструацията се връща по-бързо.

Изследванията показват, че при жените менструацията се появява 1-3 месеца след раждането – средно след 74 дни.

Факторът, който ще влияе на сроковете за настъпване на менструация, това е овулацията. При кърмене по всички правила овулация липсва, това означава, че няма вероятност и от менструация.

При някои жени овулацията може да отсъства по 6 месеца и повече. Най-важното, придържане към правилата за кърмене и кърмене, когато детето поиска.

Нередовен менструален цикъл – норма или патология

В първите няколко месеца след раждането нередовният менструалния цикъл – вариант на нормата. Причините за тази цел са много – възстановяване след раждането, кърмене, функция на хормоните и прочие.

С течение на времето менструацията се връща в обичайното русло, стават редовни дори при жените, които са имали проблеми и преди да забременеят.

В някои случаи препоръките на гинеколозите – „роди и всичко ще мине”, се оказват ефективни. По такъв начин може да се лекува ендометриоза, поликистоза на яйчниците и някои други заболявания. Но трябва да се направи уговорка – раждането не е панацея и не изключва медикаментозна лечение.

След раждането гинеколозите настоятелно съветват бременните внимателно да се отнасят към своето здраве, а менструалният цикъл, секретите и техният характер са важни показатели.

При поява на всякакви тревожни симптоми, влошаване на състоянието, е необходима консултация с лекар.

Следродилни менструални течения

Наричат се лохии, които съпровождат жената няколко седмици след раждането. Първоначално теченията са обилни, появяват се съсиреци, но по-късно стават по-бледи, а по-късно и съвсем безцветни, и с течение на времето изчезват.

По време на лохиите жените усещат спастични съкращения на матката, което е признак на връщането ѝ към нормални размери. Теченията след раждането е признак, че организмът на жената и матката в частност се възстановяват и се връщат към нормалната си функция.

Много жени могат да бъркат лохии с обичайните менструални течения. Но разликата е в това, че с течение на времето лохиите стават по-светли, а менструалните течения обратно, променят цвета си, стават по-тъмно кафяви и по-късно изчезват.

Менструален цикъл при кърмене

Кърменето може да потисне овулацията – лактационна аменорея, може да се каже, че това метод за контрацепция от самата природа. Докато жената пълноценно и по всички правила кърми, менструацията липсва, следователно, бременност е невъзможна.