За кожата трябва само най-доброто, твърдят производители на натурална козметика. Но наистина ли последната е толкова полезна. И какви съставки са с вълшебни свойства?

Натурална козметика – заблуди и факти

Козметика, състояща се единствено от натурални съставки, се продава изключително рядко, тъй като е с кратък срок на годност – няколко дни или дори часове.

Ако във формулите на продуктите за красота не присъстват синтетични вещества, притежаващи консервиращи свойства, патогенни бактерии и гъбички биха унищожили всичко полезно, което се съдържа в козметиката, и тя просто би се развалила.

Затова и в състава на всички козметични средства се използват разрешени консерванти – натурални и идентични съставки. Това може да са сокове от растения, етерични масла, сорбинова или бензоена киселина.

За да сме наясно дали кремовете, лосионите и серумите ще подействат, е необходимо внимателно да прочетем списъка със съставките.

В тях се съдържат вещества в намаляващ ред – от най-голямото количество до най-малкото. Ако заявената суперсъставка е посочена в края на списъка, ефективността на продукта е явно преувеличена.

Най-добрите съставки на натуралната козметика

При създаването на козметика се използват съвременни съставки и иновационни технологии. Но ако се говори за базова грижа, обикновените варианти могат да са толкова ефективни, както и създадените по последната дума на науката. На какви вещества трябва да се постави акцент в натуралната козметика?

Масло от ши

Предимства – противовъзпалителни свойства, облекчаване на сърбежа.

Маслото от ши се използва в много овлажняващи средства за кожата, тъй като съдържа мастни киселини, оказващи успокояващо и противовъзпалително действие.

Клиничните изследвания относно приложението на маслото ши в грижата за кожата за деца и възрастни показват, че то може да облекчи сърбеж и да подобри състоянието на кожата – при възрастните след 2 седмици приложение, а при деца – след 4. Още едно предимство на маслото ши – хипоалергенност.

Центела азиатска

Предимства – заздравяване на рани

Растението се използва в кулинарията на много държави, но освен това е важна част от грижата за кожата. Азиатската центела е с високи ранозаздравяващи свойства.

Химическите вещества, които съдържа, спомагат за подобряване на кръвообращението в увредените места и укрепват кожата.

Изследователите установяват, че при нанасяне на увредена кожа на гризачи, заздравяването протича с по-бързи темпове. Съчетанието на аминокиселини, бета-каротин, мастни киселини и на други фитосъставки способства за по-бързо възстановяване.

Кокосово масло

Предимства – овлажняване на кожата, противовъзпалителни свойства

Много хора използват кокосовото масло в грижа за суха и сърбяща кожа, а също и при дерматологични заболявания. Може да облекчи състоянието при псориазис, но не се препоръчва нанасяне на възпалени участъци на кожата.

В състава на кокосовото масло влизат разновидности на мазнините, които действат на кожата по-различно от наситените мазнини.

Те оказват изразен овлажняващ ефект. Доказано е, че кокосовото масло при нанасяне на кожата на детето, което страда от екзема, действа с 30% по-добре от минералното масло.

Овесени ядки

Предимства – противовъзпалителни свойства, облекчаване на състоянието при екзема.

Овесената каша съдържа противовъзпалителни и намаляващи раздразнението и възпалението вещества, наречени амиди на антраниловата киселина.

В тях присъстват и овлажняващи бета-глюкани и скорбяла. Затова овесените ядки са толкова ефективни при екзема и обриви на кожата.

За приготвяне на успокояваща кожата паста, е необходимо стрити на прах овесени ядки да се смесят с вода. Изследванията показват, че полученото средство не предизвиква раздразнение и алергични реакции.

Масло от чаено дърво

Предимства – предпазва от акне, с антибактериални свойства

Маслото, получено от листата на чаено дърво, притежава антибактериални, противовъзпалителни свойства, помага в борбата с цяла съвкупност от бактерии и гъбички. Освен това помага за справяне с акне , намаляват възпалителните процеси и се предотвратява възникването на нови папули и пустули.

Зелен чай

Предимства – антиейдж ефект, защита от слънцето

Съществуват множество изследвания, които демонстрират положителните свойства на зеления чай върху човешкия организъм. Но се оказва, че тази напитка може и да е от полза за кожата.

Зеленият чай е със слънцезащитен фактор и има anti-age потенциал. Полифенолите, които се съдържат в него, предпазват кожата от негативни УВ-лъчи, проявяват се високи антиоксидантни свойства и са с успокояващ ефект.

Заключение

При правилно приложение натуралната козметика може да е полезна за кожата, да помогне за справяне с дерматологични заболявания и за забавяне на процесите на стареене.