6-те навика, с които да релаксирате след работа

Спестяват време и сили, а също и помагат за добро начало на утрешния ден.

След работа вечеряте, след това гледате сериали, излегнали се на дивана, или до по сред нощите се взирате в телефона. А на сутринта се събуждате неотпочинали и се чувствате, сякаш прегорели към средата на седмицата. Как да се справим с това с помощта на прости вечерни ритуали?

Подгответе се за утрешния ден

Изберете дрехи, които ще облечете за работа, сложете на видно място спортния си екип, ако смятате да ходите на тренировка, сложете в чантата всички необходими документи. След това запишете как би ви се искало да си прекарате утрото. На сутринта ще бъдете по-продуктивни, защото всичко ще ви бъде под ръка.

Представете си обратната ситуация, когато не сте готови за следващия ден. Успали сте се, не можете да изберете какво да облечете, забравили сте къде сте сложили важните документи. Ако подготвите всичко от вечерта, това няма да се случи, а утрото ще започне спокойно.

Спрете да мислите за работа

Работните съобщения и пощата ви разсейват, дори у дома, като ви пречат да се отпуснете. За да не се повтаря това, винаги завършвайте работния ден по еднакъв начин – разчистите бюрото, съхранете важните документи на компютъра, съставете си списък със задачи за утре.

А веднага щом се върнете у дома, преминете към ритуала след работа. Това е всяко отпускащо действие, което може да се повтаря всеки ден – общуване със семейството, хоби, четене. Така, всъщност ще дописвате към всеки ден щастлив край.

Изберете си място за релакс

Ако през целия ден гледате в екран, вечер трябва да се отпускате и физически, и психологически. Например, можете да постоите на тишина в кухнята или да погледате в прозореца.

Друг вариант е да си вземете душ веднага, след като се приберете у дома. Това на мозъка сигнал, че работният ден е вече зад гърба ви. Или да се заемете с лесна домакинска работа, която да ви отпусне.

Помислете за отминалия ден

За тази цел са ви достатъчни 5-10 минути. Спомнете си приятните моменти през деня, порадвайте се на малките победи. Помислете какво бихте могли да получите.

Ето няколко въпроса, които можете да си зададете по време на такива размишления.

  • Какво направих, че не успях?
  • Как се чувствам заради това?
  • Можех ли да направя това за по-малко време? Ако да, как?
  • Какви действия не са били важни или дори ненужни, но са оказали спешни?
  • Какво бих променил, за да стане по-продуктивен?

Заемете се с хобито си

Трудовите делници не ни оставят време за любимите ни занимания. Постоянно отлагаме желанието да напишем книга, да започнем да водим свой блог, да научим чужд език, да започнем бизнес, да се заемем с рисуваме или с програмиране. Но вечерта е най-важното време да го направим.

Така не само ще можете да се разсеете от работа и да се отпуснете психологически, но и да станете по-продуктивни в основата работа. Намерете поне 30 минути, за да се заемете с важното за вас хоби. Това повдига настроението и самооценката.

Почетете нещо за удоволствие

Това много добре облекчава стреса. Изберете коя да е книга по свой вкус – художествен роман, мемоари, нещо вдъхновяващо – и отделете малко време за четене. По време на сън мозъкът консолидира получената информация и по-добре ще я запомните.