С всяка изминала година хранителната индустрия увеличава все повече възможностите си. Съвременния човек може да мине и без да приготвя храна у дома.

За съжаление, много така и правят, купуват готова храна и полуфабрикати. Но защо не е нужно да правите, и изобщо е вредно.

1. Хранителният ви режим на 50-70% се състои от полуфабрикати

Цифрите са впечатляващи.

Така съгласно последните изследвания, ежедневното меню на повечето хора, живеещи в развитите държави, към която група, макар и доста условно, попадаме и ние, особено това се отнасяме за големите български градове, където начинът на живот все повече наподобява на западния, се състои от полуфабрикати.

Това са колбаси, наденици, сладкарски изделия, бисквити, плодови млека, сирена, готови замразени изделия и някои видове хлябове. Тоест почти 70% от цялата си енергия вие получавате от полуфабрикатите, чиито състав е доста съмнителен.

2. Ставате зависими от полуфабрикатите

Ако често употребявате подобни храни, то навярно сте забелязали колко трудно е да спрете консумацията им, преди вече да сте преяли, става въпрос основно за млечните шоколади, бисквитите, сладкишите и картофените чипсове.

Защо полуфабрикатите предизвикват зависимост?

Всичко е много просто – в техния състав присъстват много захар, сол, добавки, усилващи вкуса, като тези вещества действат на нервната и ендокринната система на човека, като предизвикват привикване, както към наркотиците или алкохола.

3. Отровните вещества в полуфабрикатите

Изобилстват от вредни вещества, макар и да имат отличен търговски вид, имат дълъг срок на годност и са с безупречен вкус. За съжаление, но това се постига благодарение на химикали, които вредят на здравето.

Така например, в хранителните оцветители се съдържат тежки метали, а за по-продължително съхранение на продуктите се използват консерванти, повечето от които са отровни.

4. Със сигурност ще напълнеете от полуфабрикатите

И не само това, но и ще се „сдобиете“ със заболявания, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.

Навикът често да се употребяват колбаси, мазни сирена, консерви, бързо води да натрупване на излишни килограми. И проблемът не е само във високата калоричност на полуфабрикатите.

Честата употреба на такива продукти забавя обмяната на веществата, от което ще пълнеете повече. А ако желаете да отслабнете, с подобни храни няма да се получи.

Прекомерното съдържание на сол и захар в тези храни не позволява постигането на желаните резултати.

5. Нарушават чревната микрофлора

Попадайки в червата, нарушават баланса между полезните и условно-патогенни микроорганизми.

Установено е, че хора, прекаляващи с полуфабрикати, често се оплакват от проблеми с храносмилането, метеоризъм и нарушения при изхождане. Тези симптоми възникват, заради нарушения на чревната микрофлора.

6. Предизвикват тежки заболявания

Анализът на повече от 150 клинични изследвания показва, че практически всички хронични заболявания, от които страдат съвременните хора, частично са предизвикани от употребата на полуфабрикати.

Лекарите диетолози настоятелно препоръчват на хората да преминат единствено на натурална храна и да намират време за приготвянето ѝ у дома.

Многобройни изследвания също потвърждават, че месните полуфабрикати е възможно да са фактор за развитието на онкологични заболявания.

В частност, колбасите и месните консерви способстват за развитието на рак на дебелото черво, на панкреаса, и на стомаха.

Това всъщност е изявление на СЗО, което беше заменено от друго, в което се твърдеше, че доказателствата в подкрепа на това твърдение не са достатъчно убедителни.