Как неочевидни фактори могат да ви попречат да превърнете мекият закръглен корем в идеална плоска преса?

Тренирате зверски, спите минимум 7 часа на ден, и балансът на белтъци, мазнини и въглехидрати в ежедневното ви меню е просто идеален, но мекото коремче разваля цялата картина и не желае да се разделя с вас.

Причините могат да са много, и някои от тях, на пръв поглед изобщо не са свързани с тази част от тялото.

1. Шумът от оживените улици

Ако живеете на място, което е в близост до булевард с интензивен трафик, то рискът да добавите няколко сантиметра в талията се увеличава с 29%.

Вероятността от това нараства, ако постоянно слушате шумът от двигателите на автомобили, автобуси или пък самолети.

Изследвания показват, че тези звуци могат да доведат до повишаване на нивата на кортизола – хормонът, който е свързан с натрупването на мазнини в областта на корема.

Учените съветват да се борим с тази причина с помощта на специални заглушители, да слушаме успокояваща музика, която понижава нивата на хормона на стреса.

Също така шумът може да се потиска и с помощта на друг фонов звук. Желателно да е бъде успокояващ.

Ако изпивате по 500 милилитра, например диетична кола, на ден, то обемът на талията ви ще се увеличи с 10 см за 9 години и половина.

А ако пиете обикновено сладко газирано, то прибавката ще е 2.5 см. Такива данни били получени в резултат на изследвания, проведени в Здравния научен център при Тексаския университет.

Подобен ефект е обусловен от съдържащият се в диетичната газирана напитка изкуствен подсладител. Подслаждащите вещества са причина мозъкът да не получава сигнал за засищане – желанието за сладко нараства.

3. Мултитаскинг

Изследователи от университета Браун установили, че хората, които са в състояние да се съсредоточат върху една конкретна задача, имат средно 0.5 килограма по-малко мазнини в областта на корема, отколкото тези, които постоянно мислят за предстоящите задачи.

Според учените това се случва, защото фокусираните хора са в състояние да определят своите чувства и усещания по-обективно.

Например, не изяждат веднага всичко сладко, а се ограничават до няколко хапки, дори ако в хладилника има цяла торта. Ако сте си позволили нещо излишно, задължително трябва да си „отработите“ изяденото на тренировка.

Развивайте концентрацията и силата на волята с помощта на йога, а издръжливостта с помощта на бягане на дълги дистанции и колоездене.

Подобна физическа активност ни учи да сме съсредоточени върху собствените си усещания, в резултат ставаме по-внимателни и по-концентрирани.

4. Недостиг на калций

Приблизително 57% от жените не получават дневната си доза калций, и това се отразява на обема на тяхната талия. Но според резултатите от изследване, публикувано в авторитетно издание в областта на храненето, потреблението на млечни продукти с високо съдържание на калций може да помогне за справяне с този проблем.

5. Дългият път до работата

Оказва се, че на количеството мазнини на корема може да повлияе дори времето, което е необходимо, за да стигнете до работа.

Установено било, че колкото повече време на човек му е нужно да стигне до работа, толкова по-широка е талията му.

6. Неспокоен сън

Проблемът е не колко спите, а как именно. Качеството на съня силно влияе на обменните и на възстановителните процеси.