Правилното хранене – това е не само ясно да знаем какви храни можем да ядем и какви НЕ трябва, но и да се употребяват в идеалното за това време.

Какви са препоръките на диетолози за часовия режим на хранене

Кафе – любимият ритуал

Да посрещаш утрото с чаша кафе в ръка е любим ритуал на хора от всички ъгълчета на планетата. Но малко са тези, които отчитат, че ароматната напитка, изпита на гладно, може да предизвика киселини, синдром на раздразнено дебело черво и дори язва на стомаха.

Без да говорим за бързото повишаване на нивата на глюкоза в кръвта, а след това и бързо понижаване, което води до липса на сили и поява на умора.

Пиенето на кафе през нощта – също е лоша идея. Напитката стимулира нервната система и също ободрява.

Най-доброто време за пиене на кафе е обяд, след хранене. В този случай кафето повдига настроението, а активните вещества, съдържащи се в него, ни правят по-енергични.

Мазно месо

Свинско, агнешко и други сортове мазно месо НЕ трябва да се ядат късно вечер. Това са сложни за усвояване храни, които организмът ще храносмила 4-5 часа. Това няма да се отрази добре на качеството на съня.

На обяд богатите на протеини храни са превъзходен избор. Засищащото ястие увеличава заряда на силите и ще способства за повишаване на работоспособността.

Неслучайно за обяд месо предпочитат хората, които се занимават с тежък физически труд.

Овесена каша

Англичаните ядат овесена каша всяка сутрин и постъпват правилно, тъй като образува защитен слой на стомаха, като го предпазва от въздействие на солната киселина.

Сложните въглехидрати в неговия състав за дълго осигуряват на организма енергия. А високото съдържание на белтъчини се разходва от организма за изграждане на нови клетки и за растеж на мускулна маса.

Овесената каша е и рекордьор сред другите видове зърнени по съдържание на витамини от група В. В тях са много и минералните вещества – желязо, калций, калий, мед и магнезий.

Яйца - идеалната закуска

Изследванията показват, че на закуска са превъзходен начин апетитът да се държи под контрол. Това означава, че няма да има никакви непланирани междинни хранения с висока калоричност.

При редовно ядене на омлет за закуска се понижава общата калоричност на дневното меню.

При избор на начин за приготвяне на яйцата следва да се отчита и здравословното състояние. Пържените яйца могат да станат катализатор на проблеми със стомашно-чревния тракт.

Изследвания от 2015 г. показват, че идеалното време за закуска с високо съдържание на белтъчини е от 6 до 9:45.

Гореща супа – спомен от преди 1989 г.

Преди 1989 г. първото ястие, което задължително сервираха на обяд, което отлично загрява и осигурява продължително засищане.

Днес все по-често се препоръчва супа за вечеря. Топлите течности оказват успокояващо действие и даряват приятни сънища.

Супата освен това по никакъв начин не се отразява на обема на талията, това е идеален избор за отслабващите.

Важна забележка – за вечеря е по-добре да се избягват супи на основата на бобови – грах, фасул и леща.

Те дълго се храносмилат и могат да предизвикат дискомфорт.

Цитрусови – НЕ на гладно

По отношение на тези ароматни плодове действа едно правило – категорично не трябва да се ядат на гладно.

Причината е, че съдържат много плодови киселини, които при попадане в празния стомах, ще съдействат за възникване на гастрит и язва.

Най-доброто време да се ядат, е през деня, като междинно хранене между основните.

Съчетанието на цитруси със задушени зеленчуци не се препоръчва, тъй като са възможни процеси на ферментация в червата и болезнени спазми.

Бял хляб - може за закуска

Въпреки разпространеното мнение, хлябът от брашно с висок клас, тоест рафинирано, по същия начин е пълнозърнест е важен елемент на правилното хранене. Препоръчва се задължително за закуска.

Това е проверен начин да се заредим с енергия и да се избавим от досадното чувство за глад. Вечер с високовъглехидратна  храна е по-добре да не се злоупотребява. Алтернатива са макарони от твърди сортове пшеница.