Със силен плач детето оповестява за своето идване на този свят. По-късно, когато все още не може да каже какво иска, то използва писъците и плача като начин за общуване с родителите.

Реакцията на възрастните на капризното поведение на детето и неговите преживявания са негативни – те бързат да го успокоят, да го разсеят. А някои – да го наругаят, да му забранят да изпитва негативни чувства и да ги демонстрира с помощта на плач.

Как правилно да реагираме като родители, когато детето плаче

Защо родителите не понасят детските сълзи

Учените доказват, че най-неприятният звук за човека е детски плач, независимо от това дали плаче бебето или детето е по-голямо. Родителите желаят да прекратят този процес, защото предизвиква много отрицателни чувства.

По-късно, когато детето вече разбира законите на отношенията, този подход може да го научи да манипулира хората. Знае, че стига само да заплаче и записка и всички негови желания ще бъдат изпълнени, защото за родителите е непоносимо да го слушат.

Защо възрастните реагират така, когато детето плаче, то се ядосва или е разстроено, а това означава, че то просто изразява чувствата си. 

Възможно е, когато родителите чуят детски плач, да се задейства собствената им скрита памет, която е била активна в бебешка възраст.

Ако те знаят или си спомнят как се отнасяли към техния плач в детска възраст, ще разберат много за своите реакции в настоящето.

Ако се игнорира детския плач, агресивно се реагира на него, то детето ще почувства страх от отхвърляне, който дълго ще остане в неговата памет.

Родителите могат да променят своите реакции – да обръщат внимание, когато децата плачат. Това е полезно за детската психика.

Какво е нужно за това

  • Да разберем, че в детския плач няма нищо страшно – заплаха, която би могла да бъде опасна за деца и за възрастни.
  • Да признаем правото на детето да изразява своите чувства, дори и те да са отрицателни, болезнени.
  • Да разберем, че детето никога не плаче „Просто така”, „От скука”, „От нямане какво да прави”.
  • Да се научим да издържаме на детските сълзи и писъци, дори и това да продължи известно време.

От какво плачат децата

Понякога за родителите са непонятни причините за детските сълзи. Искрено се удивяват за какви глупости се разстройват най-малките като счупена количка, тоалетна хартия.

Родителите следва да разберат, че децата са малки хора, които едва сега трупат житейски опит. Правят това всеки ден и са принудени да се сблъскват с проблеми, решението на които не им е неизвестно.

Как да реагираме на детския плач

Най-доброто, което могат да направят родителите, когато детето е разстроено, е да се опитат да разберат каква е причината. 

За да ни се получи, е необходимо да подобрим отношенията си с „вътрешното дете” – мислено да се „върнем” към миналото и да „чуем” всички негови непризнати сълзи.

Това помага на родителите да „издържат” на плача на детето, да бъдат с него, да не се стремят да го успокояват, каквото и да стане да го накарат да мълчи.

Така те могат да се чувстват грижовни, подкрепящи, разбиращи и техните деца не се налага да се отказват от част от себе си, за да не слушат околните плач и писъци.

Необходимо е да се научим да разбираме детето за това, което го е разстроило.

Ласкавите думи и докосвания, време за сълзи и плач, възможността да постоим двамата с него прегърнати, страдайки и ядосвайки – това са начините, благодарение на които детето ще расте с усещане, че всичко, което ще се случи с него е важно.

Когато получава подкрепа от родителите, то ще се научи да издържа на големи емоционални сътресения, което е важно условие за неговата психика.