Някои храни могат да предизвикват главоболие и да способстват за усилване на пристъпите на мигрена.

Свикнали сме да борим главоболието с таблетки, но невинаги се получава. Доста по-продуктивно е да не отваряме поредната опаковка обезболяващи, а да помислим защо може да се е появило главоболие.

Това е сигнал, че правим нещо неправилно или похапваме неподходящи храни. Колкото и да е изненадващо, неправилното хранене е една от причините, поради които може да възникне главоболие и дори мигрена. А някои храни могат да предизвикат болест.

Главата може да ни заболи и от недостиг на необходимите вещества в организма.

Какви храни и здравословни проблеми предизвикват главоболие

Обезводняване

Ако тялото изпитва недостиг на течности кръвоносните съдове се свиват. Така то се опитва да поддържа оптимално количество вода във всички органи. Вследствие на спазъм на кръвоносните съдове възниква главоболие.

Преди да приемаме обезболяващи, можем да изпием чаша хладка вода, и може да се наложи да се приема таблетка.

Недостиг на калий

Малко количество калий се проявява с мускулни болки, аритмии, а също и бързо уморяване и главоболие.

Понякога недостигът на калий може да предизвика, дори мигрена. Интересно е, че недостигът на калий е пряко свързано с обезводняване на организма. Възниква тогава, когато се употребява недостатъчно количество вода.

Храни, съдържащи калий – картофи, магданоз, кайсии, тиква, домати, ябълки, диня.

Недостиг на калций

Калцият е необходим не само за здрави кости и зъби. Играе важна роля при мускулните съкращения.

Благодарение на достатъчното количество калций действат и тези мускули, които не можем да управляваме, например, сърцето. Важен е калцият и за нормално функциониране на сърцето.

Ако калцият е недостатъчно, то организмът може да сигнализира за проблеми с помощта на главоболие.

Обикновено това не е локализирана болка в слепоочията или в тила, а болка в цялата глава, обостряща се при всяко движение.

90% от хората са запознати с главоболието, макар и нито веднъж да не са изпитвали. Но никой не се е замислял, че главоболие може да предизвика обичайната за нас храна.

Съществува списък храни след яденето на които много често боли глава. Това например, е алкохол, мариновани и пушени храни, кафе, шоколад и сирена.

Мигрена или главоболие могат да възникнат не веднага, а няколко часа след хранене или дни след употребата на определен продукт.

Предизвикват главоболие

1.Отлежали сирена

Твърдите сирена, които са отлежавали известно време, дозрявалите, например, сините с плесен, бри и камамбер и т.н. съдържат тирамин.

Това вещество кара кръвоносните съдове на главния мозък първо да се съкращават, а след това рязко да се разширяват. Също тираминът се конкурира със серотонина и го измества от организма. Образува се тирамин в процеса на разрушаване на белтъчините.

2.Кисели краставички

Много сол и оцет – това е вредно, особено при предразположение към главоболие. В консервите се съдържат сулфити, соли на сернистата киселина, които могат да разширяват кръвоносните съдове.

3.Алкохол

Рязкото свиване на кръвоносните съдове, спазмите – това е едно от вредните въздействия на алкохола. Алкохолните напитки също съдържат тирамин, който предизвиква мигрена и главоболие.

Червеното вино освен това съдържа дъбилни вещества и сулфити, които могат да предизвикат, но по-често усилват главоболието.

4.Пикантна храна

Съдържа капсаицин, който може да стане причина за главоболие, поради вазодилатиращия си ефект, тоест способства за разширяване на кръвоносните съдове.

5.Замразени продукти

Лоша новина за любителите на сладолед и кола с лед – учените са установили връзка между главоболието и много студената храна. Възможно е студът да предизвиква рязко свиване на кръвоносните съдове.

6.Кафе и други напитки, съдържащи кофеин

Необходимо е да се приемат не повече от 200 мг от алкалоида. Хората, които злоупотребяват с кофеиновите напитки, пият твърде много кафета и кока кола, по-често страдат от мигрени.

Кафе без кофеин също е в списъка на опасните напитки, защото в него се съдържат дъбилни вещества, вредни в големи количества – те могат да предизвикат главоболие.

В малки количества кофеинът може да облекчи главоболието. Затова се добавя в много лекарства против главоболие. Кофеинът помага на организма по-бързо да усвоява лекарства.

7.Ядки

Повечето от тях са полезни, но при предразположение към пристъпи на главоболие, e необходимо повишено внимание към ядките. 

Например, бадеми, орехи и кашу съдържат сулфити, които са потенциална причина за развитие на главоболие.