Наистина ли мазнините са истински врагове на диетата? Не всички! Ето 7-те мазни храни са приятели на здравето и които подпомагат отслабването.

Мазни врагове на диетата? Не точно! Ако вярвате, че мазните храни могат да възпрепятстват отслабването, то грешите. Мазнините са всъщност изключително важни – просто трябва да се опитвате да избягвате транс мазнините, които са доказано вредни за здравето. Но нека видим кои са по-точно храните, които са приятели на диетата:

1. Мазни сирена

Сред най-обичаните от българите, но често смятани за нездравословни – в действителност не всички легенди, които витаят около мазните сирена са верни.

Ако изяждаме по 5 порции сирене на седмица, тоест около 2 килограма, това ще подпомогне отслабването, заради протеините, които се съдържат в млечните продукти и които засищат. А пък калцият свързва мазнините и намалява тяхната абсорбция в червата.

2. Кокосово олио

Както всички видове растителни масла, е калорично и богато на мазнини, но изглежда, че е потенциал ускорител на метаболизма и който помага за изгарянето на до 20 калории повече дневно.

Между впрочем е много подходящо за готвене, тъй като не е толкова калорично и е по-здравословно, отколкото масово използваното слънчогледово олио.

3. Тъмен шоколад

Подходящ за ежедневното меню, тъй като директно стимулира намаляването на килограмите, подпомагайки усвояването на калориите, но само когато се консумира 2 часа преди хранене.

Това се дължи на чистото какаово масло, което съдържа, източник е на стеаринова киселина, която подпомага забавянето на храносмилането.

4. Авокадо

Източник на добри мазнини, този плод е доста калоричен, но абсолютно здравословен. Може да се използва при готвене вместо олио, тъй като неговият вкус не променя вкуса на храната, която се приготвя.

Също така и засища много добре – може да си хапнете половин авокадо след хранене, като десерт и няма да ви се прияде през следващите поне 5 часа. Но, разбира се, това не се отнася за хората, които обичат да си похапват в по-големи количества от всичко.

5. Пречистено масло

Все по-популярно сред холивудските звезди, тъй като е добър източник на омега-3 мастни киселини, които благоприятстват намаляването на теглото, ако се поддържа здравословна диета.

И не само пречистеното масло е полезно, подходящо е и обикновеното краве масло, макар и у нас на пазара да се предлага много некачествено и дори фалшиво такова, в което се съдържат растителни мазнини.

6. Яйца

Жълтъците са обвинявани, че съдържат твърде много мазнини, които повишават нивата на лошия холестерол. Всъщност, все повече и повече изследвания развенчават заблудата, че яйцата са отговорни за сърдечно-съдовите заболявания или за увеличаване на нивата на холестерола.

Яйцата, дори стимулират отслабването, тъй като засищат и не позволяват преяждане. Но разбира се не бива да се прекалява с тях, човек може да получи обрив, ако ги консумира безконтролно, затова всичко трябва да бъде с мярка.

7. Зехтин

Изключително висококалоричен, но абсолютно здравословен, благодарение на присъствието на полифеноли в него и на мононенаситени мазнини, предотвратява рак и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това проучвания показват, че хранителен режим, при който присъства зехтин в достатъчно количество, значително благоприятства отслабването в сравнение с тези, които не го употребяват изобщо.

Също е много по-подходящ за готвене от стандартното слънчогледово олио, но пържени храни е по-добре да не се консумират.