Да се стараем да мислим позитивно, този съвет може би сме слушали милион пъти. Нищо лошо няма в това, разбира се, но далеч не на всички им се получава да го следват.

На хората им е по-лесно да мислят за лошото, отколкото за доброто. Но срещнали веднъж опасност, подобно на пещерните хора, започваме да търсим други неща, които могат да ни навредят.

Затова и трябва да положим усилия, за да се научим да мислим, че нищо лошо няма да се случи, а след това да търсим нещо положително. Ето няколко хитрости, които ще ни помогнат да направим това.

Как да излъжем мозъка срещу негативните мисли

1.Позитивните утвърждения в ежедневието

Позитивните утвърждения или афирмациите, които повтаряме ежедневно, помагат за повишаване на самооценката, ако наистина вярваме в това, в което говорим. Това е потвърдено от научни изследвания.

Докато утвържденията не се превърнат в навик, най-вероятно ще забравяме за тях в рамките на деня. За да поправите това, опитайте следния трик:

Създайте пароли за онлайн услугите, които използвате, състоящи се от първите букви на думите в изречението. Например, една от паролите е била кратка версия на фразата „Всеки ден ставам все по-добър и по-добър”. И ежедневно може да се повтаря това утвърждение, като влизаме в системите.

2.Негативните мисли пътници в автобус, а зад волана - ние

Представете си, че негативните мисли са непоискан съвет, който никога няма да следвате. Казвате благодаря, и го игнорирате.

Представете си, че негативните мисли са непоискан съвет, който никога няма да следвате. Казвате благодаря, и го игнорирате.

Тази мисловна стратегия може да ни научи да контролираме хода на мислите и да не им отдаваме голямо значение.

Просто си представяме като шофьори на автобус, в който са се събрали негативните мисли. Всеки пътник можем да надарим с личност и с глас. Те вървят с вас и дразнят със своите непрестанни песимистични разговори. И най-важното е да помним, че шофьори на автобуса сме ние. И ни е по силите да ги изгоним от салона.

Това е добра стратегия, която ни позволява да разберем, че мислите не ни контролират, а е точно обратното.

3.Превърнете негативните мисли в неутрални

Ако ни преследват негативни мисли, то най-добрият вариант е да ги превърнем в неутрални.

Трудно е от тревожно състояние да превключим на щастливо, само благодарение на убеждения. Например, ако дълго се притесняваме, че досега не сме срещнали любовта, утвържденията едва ли ще ни помогнат да преминем към отбора на позитивно мислещите си.

Това не е толкова лесно. Затова е по-добре първо да неутрализираме негативизма и едва след това да практикуваме позитивните убеждения.

Много по-лесно е придвижването от „Никога няма да срещна своята любов” към „Просто не съм срещнал човека, когото трябва”, отколкото веднага да крещим: „Половинката ми вече идва при мен”. Мозъкът много по-лесно ще възприеме такива изменения.

4.Опитайте техниката за емоционална свобода

С връхчетата на пръстите на ръцете изследвайте меридианите на тялото, например, областта на слепоочията, почуквайте по тях и повтаряйте утвържденията. Благодарение на това могат да се отстранят емоционалните блокажи.

Отчитайте, че техниката изисква пълна хармония между тялото и разума. На някого може да му се стори, че това е твърде екзотично. Но ако методиката провокира интереса ви, то може да се опита. Научни потвърждения за нейната ефективност обаче няма.

5.Завийте се с дебело тежко одеяло

Негативните мисли ни безпокоят не само през деня, но и през нощта. И тук на помощ идва одеялото. Оказва се, че сънят под тежко одеяло – от 2 до 13 килограма, помага за справяне с тревогата.

Това се обяснява с осезаемия натиск, който се оказва върху тялото, а това спомага за отпускането и помага за по-бързо заспиване.

Възможно, това да е свързано с ефекта на зазимяване на тялото, който способства за понижаване на стреса и на болката и за подобряване на качеството на съня.

6.Опитайте терапия с аромати

Ароматерапията не е изследвана достатъчно, но все пак има някои потвърждения за нейната ефективност. Помага за справяне с чувство за тревожност и способства за подобряване на качеството на съня.

Когато вдишвате аромат на етерични масла, въздейства на лимбичната система на мозъка, която отговаря включително и за емоциите ни.

Може да се използва дифузор или просто да се вземе вана, като се добавят няколко капки масло.

7.Спрете борбата

Двойките, които от самото начало, са убедени, че техните отношения са обречени, в крайна сметка се разделят наистина. Това е ефектът на Пигмалион в действие – подсъзнателно правите това, което води до очаквания резултат.

Възможните варианти за изход от ситуацията са най-често два – или ще премислите стратегията, като преминете в режим на настъпление, и се надявате да измените ситуацията, или просто ще плувате по течението, защото проблемът не заслужава внимание.

В случая с негативните мисли е по същия начин. Изцяло се потапяме в проблема, обмисляте всички възможни пътища за решение и по този начин се повишава тяхната значимост.

Вместо това просто осъзнайте, приемете и прегърнете своите негативни мисли.

Така се преминава в свободен от натиск и съпротива режим „не смятам да се боря с тях”. А движението към позитивния живот става по-лесно, когато сме в хармония със собствените си негативни мисли.

Животът е жесток, и да се превърнем от заклет песимист в оптимист не може да стане с едно щракване на пръсти. Но трябва да започнем. Когато правим малки стъпки към целта всеки ден, задължително ще го постигнем.

Изпитаната практика за излизане от задънената улица на негативните мисли е и смяната на обстановката.

Ако те са свързани с конкретно събитие или с група хора, то напускането на населеното място, в което живеем постоянно, може да ни измъкне от мисловната дупка, в която сме попаднали.

При смяна на обстановката чисто физически – вниманието ни се пренасочва в друга посока, да анализира новата среда, която ни заобикаля, и така неусетно излизаме от дупката, в която сме попаднали с непрестанния поток от негативни мисли.