Представете си ситуацията – кандидатствате за работата на мечтите си, очаквате интервюто с репетирани отговори, но бъдещият ви работодател ви кара да чакате. 5,10, 30 минути, и дланите ви се изпотяват, подмишниците ви горят, и не можете да мислите за друго, освен за потта, която ви е избила.

Обилното изпотяване по време на стрес обаче може да се контролира.

Как да се направи това

Изпотяване и стрес – защо се потим

Обилното изпотяване – това е нормална реакция на организма. Ако хората никога не се потяха, то не биха живели и ден. Отделянето на пот е необходимо за охлаждането на организма.

Потта спасява от прегряване и ни помага да живеем. В по-големи количества се образува обаче не само, когато е необходимо организмът да се охлади.

По време на стрес се ускорява пулса и се освобождава хормона адреналин. Тези физиологични реакции предизвикват т.нар. избиването на пот. Възниква въпросът – можем ли някак да се преборим с това?

Мъжете произвеждат 40% повече пот от жените, и това въпреки факта, че на тялото на жените има повече потни жлези.

1.Не се подавайте на паника

Веднага щом забележите, че първата капка пот избива на гърба или на дланите, се постарайте по-бързо да се успокоите. Колкото по-дълго сме в паника, толкова по-силна ще е реакцията на отделяне на пот.

На много хора им помага тактиката на дълбокото дишане. Необходимо просто да се направи дълбоко бавно вдишване, а след това и бавно издишване. И така, докато не дойде осъзнаването, че нищо страшно не се е случило, и вие все още ще контролирате ситуацията.

2.Пийте повече вода

При стресова ситуация на повечето хора им пресъхва устата, но това не е единствената причина, поради която е препоръчително да се пие вода. Недостигът на вода в организма усилва проявленията на стрес, оттам отделянето на голямо количество пот, и впоследствие обезводняване.

Спазването на питеен режим е необходимо всеки ден, а при стресова ситуация вода трябва да се пие на малки глътки, това помага за успокояване.

Следва да се има предвид следното, колкото по-възрастен става човек, толкова с възрастта потните жлези стават по-малко чувствителни.

3.Избягване на провокаторите

Яденето на пикантна храна, а също и с подправки, а също и излишъкът от кофеин стимулират по-обилно потене от обикновено. Освен това много пикантни ястия променят миризмата на потта от неутрален на остър. Затова преди важни събития не трябва да се ядат пикантни ястия. А преди интервю следва да се откажем от предложеното кафе, особено ако преди това са били изпити няколко.

4.Правилно използване на антиперспиранти

Когато се готвите за отговорно мероприятие или събитие, не трябва да се игнорират новостите на козметичната индустрия. Днес се предлагат антиперспиранти, които на практика напълно блокират потта от подмишниците в рамките на 48 часа. Необходима е обаче правилната им употреба.

За да се активира средството, е необходимо да се нанесе на кожата след душ преди лягане. Тялото трябва да е чисто и сухо. По време на сън козметичното средство се активира и позволява избягване на досадни недоразумения през деня.

Не трябва да се боим от това, че сутрешният душ ще отмие средството, към този момент то вече ще е напълно абсорбирано и ще се превърне в надежден помощник.

5.Избор на подходящи дрехи

При предразположение към повишено изпотяване е необходимо да се погрижим за правилното облекло, тоест такова, което да не създава парников ефект, а напротив, добре отвежда изпотяването и позволява потта по-бързо да се изпарява.

Най-добрите тъкани за облекло са естествените – памук, коприна, бамбук и други. Естествените тъкани пропускат въздуха и са топлопроводими, в тях е по-комфортно, отколкото със синтетика, например, с полиестер.

За по-голяма увереност в работата можем да държим отделна блуза или тениска за непредвидени ситуации. Така винаги ще бъдете подготвени.

6.Редовно спортуване

Фитнес натоварванията са идеално време за потене. Реагирайки на повишението на температурата и увеличаване на пулса, тялото произвежда пот. Изследванията обаче показват, че хората, които редовно спортуват, процесите на отделяне на пот са балансирани и тялото се охлажда по-добре.

От друга страна, физическите натоварвания закаляват организма, помагат за по-добро противопоставяне на стреса, и следователно, по-малко потене под влияние на безпокойството.

7.Контрол над ситуацията

Бъдете уверени и не се бойте да поемете контрола над ситуацията. Станало е твърде топло, разкопчайте сакото, трябва да чакате дълго, станете и се поразходете.

Помнете, че сте главното действащо лице сте вие. Повече увереност в себе си, по-малко напрежение и обстоятелствата ще бъдат с вас.