Матката няма памет, а за успешното зачеване след секс жената може и да не си вдига краката.

1. Ако двойката е безплодна, това е заради жената

Често, ако двойката дълго не може да зачене, мъжът изпраща жена си за изследвания, без да се замисля, че причината може да е в него.

Здравословните проблеми на жената са причина за 1/3 от случаите на безплодие. В другата 1/3 причината се крие в организма на мъжа.

В останалите 30-40% проблеми има и при двамата партньори, а понякога причината изобщо не може да се установи.

Ако двойката редовно прави секс, не се използват предпазни средства, а дългоочакваната бременност така и не настъпва, и двамата трябва да се изследват.

2. Детето получава ДНК от всички предходни мъже на майката

Този предразсъдък има красиво название – телегония. Неговите корени идват от Аристотел, който смятал, че потомството на жената наследява не само от бащата, но и от всички предходни мъже, особено от първия.

Науката убедително доказва, че телегонията е невъзможна.

Няма потвърждения и от гледна точка на логиката – една част от генетичните признаци детето наследява от майката, втората от бащата, затова и получаването на признаци от още един човек е просто няма откъде.

Ако разбира се, не се приложи методът на цитоплазмената замяна.

Понякога у децата наистина се появяват признаци, които родителите не са имали, но това е, защото се активират рецесивни гени, достигнали до майката и бащата от предходни поколения.

3. Вдигнете краката за 20 минути и бременността е неизбежна

Смята се, че ако след сексуален контакт се полежи 15-20 минути с вдигнати крака, всемогъщата сила на тежестта ще помогне на сперматозоидите по-лесно и по-бързо да се доберат до яйцеклетката.

На пръв поглед е логично – спермата е течност, а за всички течности е характерно да се стичат надолу, но сперматозоидите умеят да преодоляват гравитацията. Програмирани са за постигане на целта на биохимично ниво.

4. При нормалните здрави двойки се получава от първия път

Първо, проблемите със зачеването не са рядкост. Според американската статистика, от тях страда всяка десета двойка. Второ, ако не се получи зачеване след 1-2 пъти секс – няма нищо страшно.

5. За забременяване е необходим оргазъм

Това е наистина така – но само по отношение на мъжа – няма оргазъм, няма еякулация, няма сперматозоиди, няма какво да оплоди яйцеклетката.

Женският оргазъм не е задължителен за зачеване. Съкращаването на мускулите по време на оргазъм помага за придвижването на спермата, но липсата на такава помощ няма да попречи на мъжкото семе да изпълни своята функция.

Друг е въпросът, че сексът е нужен не само за размножаване.

6. Алкохолът прави жената безплодна

Това твърдение е вярно или грешно в зависимост от дозата и редовността на употребата. Ако рядко една жена пие по 1-2 чаши бира или вино, това няма да доведе до проблеми.

Редовните обилни запои могат да нарушат цикъла и да намалят шансовете за забременяване. Повечето жени няма от какво да се безпокоят – ако планирате да заченете бебе едва ли ще прекарвате всяка вечер с вино или бира в ръка.

7. Проблемът на безплодните двойки е в главата

Заблуждение, сдобило се с популярност от всевъзможните психологически тренинги. Подобни теории са не само безсмислени, но и вредни. При повечето безплодни двойки се установяват напълно физиологични проблеми.