Всяка жена иска да бъде прекрасна не само на 8 март, а и на всички останали дни в годината.

Съвременният забързан начин на живот изисква много сили и енергия.

За да бъдем силни, енергични, и същевременно здрави, красиви и обаятелни, трябва да се поддържаме в добра форма.

На първо място трябва да следим как се храним, от храненето зависи много.

1. Пармезан – храна, която укрепва костите

За жените калцият е много важен, необходим е за предотвратяване на остеопороза – намаляване здравината на костите и увеличаване на тяхната крехкост.

Този ценен минерал можем да си набавяме от зърнени, бобови, ядки.

Калцият е много важен за зъбите и ноктите.

От него зависи тяхната красота, добра стойка и лека походка.

Най-добрият източник на ценния минерал е пармезанът.

Това сирене с нежен вкус се произвежда в Северна Италия, дори влиза в менюто на космонавтите.

След това по съдържание на калций са чедър, швейцарско сирене и ементал.

От родните сирена с най-високо съдържание на ценния минерал е бялото саламурено сирене.

2. Ябълки – повишаване на имунитета

Сладките червени ябълки са богати на кверцетин, който повишава способността на организма да се справя с болестите.

Неслучайно англичаните имат поговорка: „Една ябълка на ден и доктор не ти е нужен“.

Редовното похапване на тези храни понижава риска от респираторни инфекции, проведени в университета на Северна Каролина, САЩ.

Опити върху клетъчни култури показват, че кверцетинът е най-силният антиоксидант.

3. Леща

Около 12% от младите жени страдат от недостиг на желязо, от което се развива анемия – малокръвие.

За справяне с това състояние помага лещата.

Тя се споменава още в Библията.

По своите хранителни свойства може да замени месото.

Богата е на желязо – една малка порция варена леща осигурява около 30% от дневната норма.

Освен леща много желязо се съдържа в черния дроб, месото, яйцата, тиквените и сусамените семена, магданоза, зелената салата.

Похапването на повече храни, съдържащи желязо, спомага за подобряване на вида на лицето, придава бодрост и енергия.

4. Броколи – храна която прави кожата по-гладка

Това зеле е много близко по състав на познатия на всички ни карфиол.

То е богато на микроелементи, особено на витамин С, К, А.

Дори малка порция броколи осигурява дневната порция от витамин С, който е важен за производството на колаген.

Също тези витамини усилват клетъчния обмен, благодарение на който старите кожни клетки се заменят от млади, забавя се образуването на бръчки.

5. Картофи – източник на калий

Картофите са лидер по съдържанието на калий.

Този елемент нормализира кръвното, затова е необходим за правилната сърдечна функция.

След това по съдържание на калий – бобови, банани, сушени плодове, ядки, шоколад и т.н.

Достатъчно количество калий в менюто дава бодрост и енергия.

Важна забележка – алкохолът затруднява усвояването на калий.

6. Спанак – полза за бременни и зрели жени

Спанакът е с високо съдържание на витамин К, а също на калий и магнезий.

Тази комбинация от витамини забавя процесът от възрастово разрушаване на костите.

Също спанакът съдържа фолиева киселина – витамин В9, който предотвратява появата на вродени пороци на плода.

Към неговите плюсове може и да се отнесе и този, който се отличава с много ниска калоричност.

7. Черен шоколад – против стрес

Европейски учени установиха, че хората, които всеки ден са изяждали по 50 грама тъмен шоколад, синтезирали по-малко количество кортизол, който е хормон на стреса.