Популярността на различните сокове, които се препоръчват към повечето диети, постоянно нараства. Все повече хора желаят да пият зеленчукови сокове.

Това съвсем не е изненадващо, тъй като соковете от зеленчуци се смятат за превъзходни здравословни напитки.

Помагат не само за утоляване на жаждата, но и осигуряват на организма запас от енергия, необходими витамини и микроелементи.

Кои от тях са най-полезни и най-желани

1.Доматен сок – една от най-питателните напитки

Ароматният и много вкусен сок от червени или жълти домати е отлична напитка, която може да засити и освен това осигурява от съдържащия се мощен антиоксидант – ликопен.

Редовното пиене на доматен сок помага за неутрализиране на активността на свободните радикали и оказва профилактично въздействие срещу онкологични заболявания, и по-точно при мъжете.

Доматен сок може да се пие както в чист вид, така и в комбинация с други зеленчуци. Но трябва да се знае, че ако се прекалява е възможно образуване на камъни в бъбреците.

2.Сок от моркови – профилактика на множество заболявания

Оранжевият цвят на морковите се обуславя от високото съдържание на бета-каротин. Сокът от този зеленчук може да се използва като базов компонент в различни коктейли, смутита и здравословни напитки.

Приятният вкус на моркови компенсира недостатъците на останалите съставки. На свой ред приемът на бета каротин помага за укрепване на нервната система, за борба с инфекциите.

Резултатите от някои от най-новите изследвания потвърждават, че редовното пиене на сок от моркови способства за пречистване на храносмилателната система от чревни паразити и гнилостни бактерии.

Редовното пиене на такъв сок е прекрасна профилактика на множество заболявания на стомашно-чревния тракт. В комбинация с ябълковия е отлична енергийна напитка.

3.Спанак – лидер по съдържание на витамини

Спанакът по право се нарича „крал” на зеленолистните зеленчуци. Лидер е по съдържание на фолиева киселина, мастни киселини омега-3, селен, цинк, калций, желязо, калций и манган.

Също в него се съдържат витамини Е, С, В6 и В2. Този зеленчук е с благоприятно въздействие на целия организъм, особено на състоянието на кожата и на косата.

Важно е да не се забравя, че спанакът съдържа оксалова киселина, която възпрепятства усвояването на калций. Диетолозите препоръчват не повече от 3 седмично спанак.

4.Зелев сок – незаменим помощник при проблеми с храносмилането

Сокът от прясно бяло зеле помага при различни проблеми с храносмилателната система, тъй като в него се съдържат вещества, които спомагат за нормализиране на метаболизма и хормоналния баланс.

Недостатъчно впечатляващите вкусови качества на тази напитка могат да се компенсират, като се добавят в сока други зеленчуци и дори плодове, например, моркови, портокали и домати.

5.Сок от броколи – помага за предотвратяване на диабет

Както и сокът от бяло зеле, така и този е богат на антиоксиданти, витамин А и С, а също и хлорофил. Всички тези компоненти благотворно влияят на баланса на инсулин и захар в кръвта. Това спомага за профилактика на развитие на захарен диабет.

6.Сок от магданоз – за загрижените за своето здраве

В този сок се съдържат не само витамини. Високото съдържание на хлорофил го прави много ценен за кръвоносната система. Сок от магданоз всеки ден не само предпазва храносмилателната система от паразита, но и осигурява значителен запас от енергия.

Сред полезните свойства на този зеленолистен зеленчук е разтварянето на камъни в жлъчния мехур, спомага за пречистване на бъбреците, на кръвоносните съдове. Повишава се ефективността на черния дроб и се укрепва сърдечно-съдовата система.

7.Полезни са не само зеленчуци – сок от глухарче

В сока от глухарче, както и всички аналогични продукти от броколи и магданоз, се съдържат много хлоропласти, ефективно пречистващи панкреаса, бъбреците и черния дроб.

Тази напитка е с умерени диуретични свойства и може да се използва като спомагателно средство при хипоглекимия, анемия и захарен диабет.

В сока от глухарче се съдържа немалко манган, желязо, калий, калций, толкова необходими на организма за нормално функциониране.