Основата на маникюра е поддържана кутикула и гладки, здрави нокти. Затова грижата за ръцете задължително трябва да бъде комплексна и редовна.

За щастие, съвременните жени имат възможност да си купуват и да използват различни поддържащи средства – кремове, балсами, лосиони, маски и т.н.

Козметиците препоръчват освен промишлени продукти да се използват за редовната грижа и натурални вещества.

Достойно място сред тях заемат етеричните масла, с които обикновената разкрасителна процедура се превръща в оздравителен сеанс на ароматерапия.

Етеричните масла са дарове на природата, които притежават овлажняващ, противовъзпалителен, възстановяващ и подхранващ ефект.

С помощта на тези натурални средства могат да се укрепят нокътните пластини, да се предотврати разслояването. Те помагат за успокояване на възпалението.

Как да се използват етерични масла в грижата за ноктите

Преди да започнем сеанс ароматерапия задължително трябва да се провери кожата за чувствителност. За тази цел са необходими няколко капки етерично масло, към които се добавя основа /0,5 ч.л./, смесва се и се нанася на свивката на лакътя.

Ако в рамките на ден на кожата не се появят каквито и да е обриви, зачервявания, сърбеж и парене, това означава, че смело може да се използва масло в грижата за ноктите и за кутикулата.

След смесване на маслото основа и на ароматни масла, сместа следва да се прелее в стъклена бутилка, в идеалния случай трябва да е от тъмно стъкло и да се съхранява на прохладно място 3 месеца.

Необходимото количество съставки може да се измери с помощта на спринцовка.

Сместа на етерични и базови масла е по-добре да се използва вечер. Няколко капки от продукта с масажни движения е необходимо да се втриват в областта на кутикулата и нокътната пластина 2-4 минути.

Когато този масаж се прави всяка вечер, се забелязва как ноктите стават по-здрави и изглеждат поддържани.

Подходящо масло за кутикула и за нокти

За да разберем какво масло е необходимо да се използва в маските за грижа за нокти, трябва задължително да се запознаем с неговите свойства. Ето го и списъкът с популярни етерични масла, които по право се смятат за най-ефективни и безопасни:

  • Лимон – прекрасно омекотява и заздравява кутикулата. При редовно използване леко изсветлява ноктите, придава им блясък и ги укрепва. Освен това притежава дезинфекциращо въздействие.
  • Грейпфрут – оказва антисептичен ефект, предотвратява гъбични инфекции. Нокътната пластина става по-твърда, по-здрава и изглежда поддържана.
  • Мирово етерично масло, от смирна – оздравява, заздравява и възстановява. Притежава противогъбичен ефект, предпазва от различни инфекции. Намалява, а с времето позволява и съвсем да се забрави за чупливостта на ноктите, стимулират техния растеж.
  • Иланг-иланг – помага в борбата с разслояването, придава на пластините естествен блясък, прави здрави и гладки.
  • Сандал – стимулира растежа на здрави нокти.
  • Бергамот – подобрява външния вид на ноктите, притежава укрепващ ефект;
  • Лавандула – един от най-мощните натурални антисептици. Препоръчително е да се използва при увреждания на кожата за бързо заздравяване.

Маски с етерични масла в грижата за ноктите

Смес за възстановяване на кутикулите

1/10 лъжичка от пшеничен зародиш се смесва с етерични масла от чаено дърво – 2 капки и от лавандула – 1 капка. Компонентите се смесват. С нежни масажни движения се нанася на нокътната пластина и на кутикулата.

Маската за нокти, приготвена по тази рецепта, може да се използва всеки ден.

Смес от витамини за кутикула за ноктите

Няколко капки масло от жожоба, добавя се маслен разтвор на витамин Е, 1 капсула и ароматни масла – лимон и иланг-иланг.

Тази натурална маска притежава овлажняващ, омекотяващ, регенериращ и избелващо действие. Използва се всяка вечер в рамките на 1-2 седмици, ще забележите как състоянието на ноктите и на кутикулата постепенно се подобрява.

Маска при разслояване на нокътните пластини

1 супена лъжичка масла от костилки на кайсии, няколко капки масло от смирна, по капка лавандула и лимон. Смесете и използвайте 2-3 пъти седмично.

Не забравяйте, че за максимален ефект маслените смеси трябва не просто да се нанасят на ноктите и на кутикулата, но и в рамките на няколко минути да се втриват с масажни движения.