Всеобщо известно е, че такива неща като пушене, заседнал начин на живот и злоупотреба с алкохол вредят на здравето. Но и такива, каквито са напълно безобидни навици и явления, с които ежедневно се сблъскваме, и които също могат да навредят на здравето.

Някои от най-неочакваните примери

1.Развод на родителите

Оказва се, че дори и родителите ни да са се развели отдавна, когато сме били деца, това е със значителен принос в благополучието ни като възрастни.

Едно изследване на Университета на Торонто от 2013 г. показва, че мъжете, чиито родители са се развели преди навършване на 18 години, е с 48% по-вероятно да са изпушвали 100 или повече цигари през живота си, в сравнение с мъжете, чиито родители са оставали заедно.

2.Големи дългове по кредитни карти

Когато не си плащаме сметките по кредитната карта всеки месец, това може да предизвика проблеми не само с банката, но и със здравето.

Изследване на Университета на щата Охайо от 2000 г. изучава взаимовръзката между дълговете по кредитни карти и благополучието, установява се, че самият дълг, както и стресът, с който е свързан, може неблагоприятно да повлияе на физическото здраве на човек.

2 души е възможно да имат еднакъв доход, но ако един от тях е с повече дългове, този човек най-вероятно ще се намира под голям стрес и може да има сериозни проблеми със здравето.

3.Работа под ръководство на лош началник

Престоят в токсична работна среда също е вреден за здравето. Така например, изследване от 2017 г., проведено от бизнес-училище на Университета на Манчестър, показва, че тези, които са работели са невъздържани и нарцистични шефове, са по-склонни към депресии.

В друго изследване от 2019 г., публикувано в Международното списание по изследвания на околната среда и общественото здравеопазване, изследователите правят преглед на 400 000 американски работещи и установяват, че при мъжете, които не се доверявали на своите шефове, рискът от развитие на диабет, високо кръвно налягане и холестерол се повишава с 22%.

Отваряте очи и веднага отваряме имейла, за да четем натрупалата се поща? Изследване от 2016 г., представено на ежегодна конференция на отдела по професионална психология на Британското асоциация по психология, показва, че това не е особено полезен навик.

Изследователите установяват, че тези, които проверяват своята електронна поща веднага след събуждане, а също и преди лягане, обикновено изпитват повече стрес, отколкото хората, които свеждат използването на електронна поща до минимум.

При отчитане на факта, че стресът може да предизвика високо кръвно и проблеми с храносмилането, фертилността, паметта и кръвообращението, напомнете на себе си, че непрочетените съобщения няма къде да се изчезнат.

Поемете ангажимент към себе си и отложете тяхното прочитане поне за времето за закуската.

5.Прекалено много сън

Тялото ни се нуждае от отдих, за да функционира нормално, но това не означава, че за него е полезно да се спи твърде дълго.

Напротив, когато изследователите от Харвард анализират докладите от около 11 доклада, касаещи взаимовръзката между продължителността на съня и диабета, те установяват, че всеки допълнителен час, при който човек спи над препоръчителните 7 часа, е свързан с 14% риск от диабет тип 2.

6.Мръсно спално бельо

Вярвате или не, но непраните чаршафи също могат да навредят на тялото ни и само за 7 дни да станат много по-мръсни, отколкото изглежда. Средно по калъфката, която сме спали седмица, съдържа около 3 милиона бактерии образуващи колонии единици бактерии на квадратен метър, което е над 17 000 пъти повече, отколкото на средната седалка на тоалетната.

7.Твърде активно празнуване на рожден ден

Простият акт на празнуване на рожден ден и духането на свещи няма да навреди на здравето. Но ако стигнете твърде далеч, можете да навредите на себе си и на околните.

През 2014 г. е публикувано изследване, в което е изучавана хоспитализацията на хората на възраст от 12 до 30 години в продължение на 5-годишния период.

Изследователите установяват, че в седмиците, в които се падали рождените дни на участниците, рязко се повишавали нивата на хоспитализациите.