Понякога сутрешната чаша кафе това е единственото, което може да ни накара да станем от леглото и да посрещнем новия ден. Но какво се случва, ако без нея трудно се общува с приятели, учи и работи, и просто е щастливо да се живее?

Как да разберем – дали изпитваме зависимост от кафето или просто го харесваме? Подсказките от новата ни статия.

Манията за кафе – желаният аромат на кафени зърна

„В началото бе кафето” – това се казва в известна реклама. И още с аромата на кафето се появяват картини от романтични срещи, бленувани покупки и успешно решаване на сложни проблеми.

От момента на откриването на кафени зърна през 9 година след Христа, кафето е една от най-популярните, любими и почитани напитки по света.

Милиони хора от всички краища на планетата посрещат с него утрото, възхвалявайки неговия изискан вкус и ободряващ аромат, като се разчита на ободряващ енергиен заряд.

Има и такива, за които въпросът „Толкова ли е полезно кафето, както за него говорят?” не е празен.

Съществуват много научни изследвания, които демонстрират положителните свойства на кафето и неговите предимства за здравето.

Не трябва да се отрича неговото неблагоприятно влияние на организма – на първо място, заради излишъка в менюто.

7 признака, че трябва да намалим кафето

1.Утрото започва с главоболие

Известният немски моделиер Карл Лагерфелд казва, че неговото утро никога не е добро. И с него могат да се съгласят много наши сънародници.

Главоболието от толкова много кафе може да ни преследва 12 часа след последната чаша кафе.

Ето защо сутрешната порция кофеин е толкова желана. Когато организмът очаква обичайната порция кофеин, кръвоносните съдове се разширяват.

Това дразни нервните окончания, които предизвикват болковите центрове в мозъка. В резултат започва да ни боли главата.

2.Появяват се конвулсии

Прекаляването с кофеиновите напитки предизвиква обезводняване на организма, предизвиква мускулни спазми, особено в глезените, кръстните връзки и бедрата.

От много кафета е възможно да се появи синдром на неспокойните крака. Човек изпитва дискомфорт, усещане за тежест и мравучкане в краката. Симптомите обикновено се усилват в състояние на покой.

3.Не спим добре нощем

Кафето не е задължително да предизвиква безсъние. Много хора пият от своята любима напитка и бързо се отпускат в обятията на Морфей.

Злоупотребата с кафе през деня предизвиква влошаване на качеството на съня и допринася за намаляване на нейната продължителност, това е доказан научен факт. Хората, които умерено пият ароматна напитка, няма от какво да се боят.

4.Без кафе се чувстваме слаби и разбити

Горещото кафе допринася за повишаване на кръвното налягане. Ако човек, който редовно пие от тази напитка една след друга, ефектът може да е обратен.

За понижаване на кръвното сигнализират следните симптоми – световъртеж, затруднения с координацията, умора, слабост и усещане за отпадналост.

5.Трудно понасяне на стреса

Постоянният стрес не е от бил от полза за здравето на никого. Но все пак различните хора реагират на стресовите ситуации различно.

При пиене на кафе реакцията на стрес е по-силна, отколкото когато човек съвсем не пие кофеинови напитки.

Кофеинът понижава и нивата на невротрансмитерите, сред които и на серотонина, което на свой ред се отразява неблагоприятно на качеството на съня.

6.Постоянно ни се пие нещо

Въпреки разпространеното мнение, кафето не е диуретично средство. Но то наистина предизвиква ускорено уриниране.

Ако любителят на кафето в допълнение към своята любима напитка забрави да пие препоръчителните 6-8 чаши на денонощие, е възможно да се сблъска с проявленията на обезводняване. Първият тревожен симптом – чувство за жажда.

Прекаляването с кафе в менюто допринася за отмиване на калция от организма, което може да доведе до повишена крехкост и чупливост на костите, остеопороза.

7.Импулсивни постъпки

Кофеинът е известен стимулатор, затова и има толкова фенове.

Помага да се чувстваме бодри и да успеем да запазим активност през деня. Но когато човек не познава мярка по отношение на кафето, може да стигне и до нервен срив.