Кашлицата и главоболието невинаги са признак на простуда. Понякога това са признаци на алергия.

Какви още други симптоми могат да са признак на алергична проява

1.Суха досадна кашлица

Ако не минава повече от 3 седмици, това може да е алергия. Особено в случаите, когато няма други типични проявления на простуда – температура или остра болка в гърлото.

Обикновено алергичните прояви се усилват в контакт с провокатор. Например, у дома се е натрупала прах или човек се е надишал с почистващи препарати.

Често кашлицата върви ръка за ръка с полиноза – сезонната алергия към прашец. Заболяването се провокира от различни видове дървета и билки.

Да допуснем едни кихат и кашлят само през април, когато цъфтят тополите. При други алергията се проявява през втората половина на лятото, например, при цъфтежа на магарешките бодили.

Раздразнението на бронхите понякога се предизвиква от пърхота на домашните любимци и плесените. Това е още и неприятен симптом, който може да възникне, ако в дома ви се появят хлебарки – тяхната слюнка и миниатюрните частици от техните тела се смесват с прах и предизвикват алергия.

2.Суха кожа

Алергията към кожата невинаги се проявява със зачервен сърбящ обрив. Понякога след контакт с провокатора човек усеща сухота и нещо като стягане.

Например, такава реакция могат да предизвикат някои метали, които се използват за бижута, козметика, почистващи средства и лекарства.

Да се свърже сухата кожа с алергията е трудно през зимата, когато заради отоплението и студения въздух навън при много хора се влошава състоянието на кожата.

Алергенът може да се прояви само под въздействието на слънчевата светлина – това състояние се нарича фотоалергичен дерматит. Причина за него са напълно безобидни неща, лосион за бръснене, парфюми и дори слънцезащитни кремове.

Подобна алергия може да започне и след поставяне на татуировка. Симптомите се предизвикват от някои пигменти в състава цветните бои.

3.Главоболие

При алергия понякога възниква болка, предизвикана от възпалителен процес в синусите. При здрав човек те са кухи, но при контакт с дразнител възниква оток, който блокира отворите и предизвиква оток вътре в синусите.

Понякога болката засяга бузите, челюстта, дори преминава към челото. Характерът може да се изменя от слабо изразен до интензивен.

Например, сутрин, страдащият от алергия ще се чувства по-зле, а когато стане симптомите ще намаляват. Тази реакция се предизвиква от прашец, плесен и пърхот на домашни животни.

На този фон други проявления на заболяването е възможно и да няма.

При някои страдащи от алергия се случват и пристъпи на мигрена – пулсираща болка, която обикновено обхваща половината от главата. Състоянието се влошава при ярка светлина, а понякога към неприятните симптоми се добавя и гадене.

Алергичните мигрени са коварни, защото е трудно да се свържат с провокатор. Пристъпът може да се развие, дори при реакция към храна, например, фъстъци, яйца и мляко.

4.Гадене и повръщане

Когато имунната система се сблъска с вещество, което смята за опасно, като отделя хистамин. Този невромедиатор активира процеси, отблъскващи алергените от организма.

Типична ситуация е, когато човек вдишва дразнител през носа, появява се кашлица и кихане. При хранителна алергия има гадене и повръщане, които се приписват понякога и на отравяне.

Алергия възниква почти към всяка храна, но има храни, които предизвикват реакция по-често. Сред тях са мляко, яйца, риба и раци.

5.Умора и безсъние

Сред множеството различни алергени доста разпространени провокатори са пърхотът на домашните любимци или акари, които обитават възглавници и завивки.

Ако заболяването се предизвиква именно от тях, то през нощта няма да спим добре. Страдащият от алергия трудно свързва безсънието с истинската причина за него, особено ако другите симптоми са слабо изразени.

Просто изпитва умора и раздразнителност, както при недостиг на сън.

6.Задушаване

С този симптом често се сблъскват хора, които не пренасят прашец. Отокът на гърлото води до това, че белите дробове трудно задържат достатъчно въздух.

7.Тревожност

Повишена тревожност също се свързва с алергия. Безпокойството може да се увеличи, когато човек се сблъска с раздразнение. Например, дишането на цветя или опитване на определена храна.

Причината се крие в цитокините – противовъзпалителни молекули, които се отделят при алергии и влияят на психическото състояние.

Освен това, тревожността предизвикват други симптоми на заболяването, например, недостиг на сън. Тези проявления е лесно да се игнорират и да не се види връзката с първопричината.

Възрастните хора често обясняват повишеното безпокойство със стрес, а не с алергия.