Най-често стресът се свързва с изнервяне, апатия, проблеми с концентрацията и непълноценен сън.

Но признаците на това състояние могат да бъдат много повече – например, развитие на бруксизъм или кариес, болезненост на мускулите и дори нужда да излъжем някого или да поласкаем.

Световната медицинска общност и до днес спори за причините за поява на тези необичайни симптоми.

1. Проблеми със зъбите

Кариеси окапване на зъбите могат да бъдат признак и последствие от стреса. Една от причините за това е бруксизъм, който често се развива в период на нервно пренапрежение и емоционална нестабилност.

Продължителното тракане със зъби на сън уврежда емайла и венците, зъбите стават по-уязвими на различни заболявания. Освен това бруксизмът води до главоболие и болезненост в областта на челюстта и на цялото лице.

Важно е да определим какво точно е предизвикало това патологично състояние. Най-често вината е на стреса.

Когато успеем да го победим и да успокоим емоциите, бруксизмът обикновено отшумява. Най-често виновник е стресът. Когато успеем да го победим и да успокоим емоциите, бруксизмът обикновено постепенно отшумява.

2. Болки в тялото

На следващата сутрин след интензивно физическо натоварване човек може да усети болки по цялото тяло. Но ако не е тренирал изобщо, а болезнените усещания и тежестта го преследват всяка сутрин?

Най-вероятно вината е на некачествения матрак, проблеми със съня или хронично неразположение. Но тялото може да боли и поради повишени нива на тревожност.

Психолозите твърдят, че стресът най-често предизвиква мигрена, болки в кръста, мускулите, а също и стомашно-чревни симптоми.

3. Прекомерна сънливост

Според независимите проучвания, на около 50% от хората при стрес постоянно им се спи и бързо се уморяват, дори след неотдавнашна почивка.

Това е още един симптом на нервно пренапрежение. На практика неконтролируема сънливост, човек често се прозява, тялото му е отпуснато, а очите му се затварят.

Така организмът се старае да бори стреса с помощта на съня. Хроничната умора може да е признак на различни заболявания, сред които може да е упорито състояние на стрес.

4. Скованост в тялото

В някои стресови ситуации страхът като защитна емоция може да сковава тялото, сякаш го замразява. В резултат човек изпитва затруднения да се движи и дори да диша.

Според психолозите, в случай на сериозни заплахи – физическо нападение или стихийно бедствие, човешкият организъм може да премине в режим на дисоциация. Опитва се да блокира реалността, която ни заплашва.

Сковаността се проявява не само при екстремни обстоятелства, но и при усещане за собствена безпомощност за разрешаването на някои проблеми или прекомерно вълнение.

5. Емоционални изблици

Когато човек едновременно изпитва едновременно няколко емоции – от гняв до разочарование, от страх до самота, то най-вероятно преживява силен стрес.

На този фон в главата ни се появяват много мисли, и нито една от тях не може да бъде спряна.

6. Лъжа и ласкателство

Една от най-странните реакции по време на стрес е срамежливост, загуба на собствено мнение, желание да угажда и да ласкае по повод обекта на своята заплаха. Това поведение е свързано с желанието да се защити, да одобри потенциално опасния обект и да не допуска неприятности.

7. Обриви по кожата

В период на силен стрес човек може да усеща сърбеж по цялото тяло. Кожата се покрива с обрив и червени петна, особено в областта на ръцете, краката и корема.