Понякога животът ни готви неприятни изненади. Не е възможно всичко да се предвиди, но е напълно реално да се справим със стреса. Какви са техниките за поведение в трудни ситуации, които не могат да ни променят точно сега?

Как да преодоляваме трудните ситуации с лекота

Основателят на направлението за диалектико-поведенческа терапия Маршал Лайнен предлага подход от 7 стъпки, който помага за преживяването на тягостни моменти в живота.

Целта на подхода е развитие на набор от навици, които помагат за справяне със сложни събития и емоции в момента, когато е невъзможно да се промени стресовата ситуация.

Всеки може да забрави за трудна ситуация, като се откъсне за известно време от нея, това може да звучи и смешно, но съвсем не е така. Приемането с помощта на откъсване, дали наистина е ефективно?

Голяма част от ежедневните житейски битки действително се задълбочават от непреклонната съпротива на сложни ситуации, конфликти, неприятни емоции.

В определен момент буквално се потопяваме в тях и не сме в състояние да направим нищо. Откъсването и съсредоточаването върху други и струващи си варианти – това е стъпка по пътя към преодоляването.

Ако ангажираме своето тяло и мисли с други занятия, това не означава, че одобряваме събитието, което ни е разстроило и изплашило. Но се дава възможност за пренасочване на енергията в по-продуктивна посока.

Във всяка сложна ситуация, каквато и да е била тя – развод, проблеми в работата, болест на приятелка – това е реалност, която неизбежно да приемем. Ето няколко начина, по които да се откъснем при тежка ситуация по метода на Лайнен.

Заетост – ангажираност

Правете физически упражнения, практикувайте хобита, обадете се на приятелка или я посетете. Какви занятия ще ви дадат сили? Какви варианти имаме?

Сложете си маратонките и излезте на разходка? Харесва ли ви да се грижите за стайни растения? Или предпочитате да прекарвате вечери в гледане на филми или като си играете с деца?

Помощ

Помогнете на някого, поработете като доброволец. Дайте нещо на другите хора. Имате висша цел? Можете да помогнете на обществото освен с вашите работни задължения?

Изследване, проведено през последните години показва, че най-добре се справят със стреса и най-дълго живеят хората, които се грижат за другите.

Сравнение

Сравнете себе си с хората, които се справят по същия начин, както и вие, или по-зле. За разлика от опасните форми на социално сравнение, които водят до понижаване на самооценката, този вариант е с противоположен ефект.

За успокоение можем да си кажем, че това не е най-лошия момент в най-нашия живот, излизали сме от много по-сложни ситуации.

Сравнението позволява да погледнем на лошите неща, които ни се случва отстрани.

Противоположни емоции

Когато предизвикваме у себе си други емоции, например, с филм на ужасите, хумористична книга или комедия.

Какво ни кара да се смеем? Домашният любимец? Двегодишно дете? Импровизиран семеен празник с танци? Любимо телевизионно шоу или предаване на комик? Какво ще ни донесе радост?

Изключване

Оставете на ситуацията време и се изключете от нея. Това упражнение помага да се предпазим от по-нататъшни вълнения и засядане в ситуация.

Някои психолози предлагат да се определи специално време за притеснения, например, 30 минути дневно. През останалото време трябва да вършим друга работа.

Други мисли

Пресмятайте до 10, цвят на картина или на дърво. Съберете пъзел. Понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но съществуват множество инструменти и методи за когнитивна преоценка.

Следва да преразгледаме гледната точка на ситуацията и да помислим за друго – това ще ни е от полза.

Силни усещания

Подръжте лед в ръка. Здраво стиснете гумена топка. Съществуват много привлекателни варианти – сексуални варианти, силна музика, даваща сили тренировка, много горещ душ.

Вместо да се чувстваме потиснати от трудния ден, е добре да използваме една от изброените стратегии. Така гарантираме ще се почувстваме по-пълноценни и ще забравим поне временно за случилото се.