Какво правите, когато се почувствате уморени? Повечето от нас се концентрират върху това да подобрят режима и да започнат да се наспиват както трябва. И това само по себе си е прекрасно, само че за да се почувстваме наистина отпочинали, са ни нужни различни типове отдих.

Защо тези 7 типа отдих са изключително важни за всеки от нас

Случвало ли ви се е да се чувствате уморени постоянно – от сутрин до вечер, независимо от това кога сте се събудили и в колко сте си легнали? А да ставате сутрин вече изтощени и да осъзнаете, че нито кафето, нито физическите натоварвания помагат?

Ако е така, не сте сами – с този проблем се сблъскват хиляди, ако не и стотици хиляди по цял свят, особено сега по време на настоящата обстановка, свързана с разпространение на вирусни заболявания.

Ситуацията в света препъна базовата ни увереност в бъдещето и чувството за безопасност, изтощи много от нас, това доведе и до проблеми със съня. Но означава ли това, че умората просто ще премине сама? Съвсем не.

Във всеки случай проблемът изисква сериозно отношение. От началото на пандемията повечето хора са със сходни оплаквания – нямат енергия и сили за нищо, просто са уморени.

И за съжаление, няма таблетка, която би могла да се предпише, необходима е пълна промяна на начина на живот.

За много от нас самата идея за почивка не звучи добре. Не можем да стоим на едно място, тъй като така се чувстваме провалени. За тези, които не са свикнали да си почиват, може да е доста некомфортно.

И все пак, ако сте свикнали да се събуждате сутрин пълни със сили и енергия, то следва да се замислите дали не трябва включите в седмичния или ежедневния вид отдих.

1.Физически

Ако сте заети предимно с умствен труд, може да ви се стори, че тялото почти не се уморява. Но помислете – колко часа прекарвате в седнало положение? Успявате ли да поддържате правилна стойка? Препоръчително е да си поставяме напомняния на телефона, за да ставаме редовно и да раздвижваме различни части на тялото.

2.Умствен

У вас съществува усещане, че мозъкът просто „кипи”? А след това в главата ви е сякаш мъгла? Не можете да се съсредоточите върху нищо, да си спомните с какво сте се занимавали, не можете да се фокусирате върху важна задача. Проблемът е в умственото претоварване, а това означава, че не е необходим съответния отдих.

Първата крачка – да се редуват периоди на максимална концентрация с минимално продуктивни занятия – такива като проверка на пощата или скролване в социалните мрежи.

Полезно е също така да се правят почивки за раздвижване, за които бе споменато и по-горе. Защо е нужно всичко това? Защото много от нас волю-неволю постоянно се разсейват от уведомления и съобщения, а всяко такова разсейване ни струва средно по 10 минути концентрация.

3.Емоционален

За да разберем какъв тип отдих не ни стига, можем да си направим специално разработените за тази цел тестове.

Според резултатите може да изглежда, че най-много се нуждаете от емоционален отдих – например, ако ви уморява общуването с другите хора, необходимостта да излизате пред публика или безкрайните сравнения с другите.

Почивката при такъв тип умора, е да се изолираме за известно време от околните.

4.Социален

Напротив, касае се не за затваряне вкъщи насаме и да не се срещаме с никого. Експертът съветва да прекарваме време с тези, с които можем да бъдем себе си, да не се стараем да правим впечатление и да изглеждаме по-добре. С тези, които ни е комфортно както да мълчим, така и да говорим за съкровеното.

5.Сензорен

Всеки от нас има свой тип сензорно претоварване. Някои, например, страдат от шумотевицата по улиците. За да си осигурим сензорен отдих е необходимо да си пуснем разтоварващ плейлист със звуци на природата, джаз и лека музика. И разбира се, да се наслаждаваме на редките моменти на тишина – например, да не пускаме радио или подкаст по време на разходка.

6.Творчески

Този тип е важен за творческия тип хора, включително и за тези, които са на границата на прегаряне. Достатъчно е не цял месец, а няколко часа.

7.Духовен

Важно за всеки от нас е да се чувства приет и принадлежащ към нещо по-голямо. Важно е да разбираме, че в живота ни има смисъл. Всичко това получаваме при духове отдих, който може да приеме форма на медитация, религиозни практики или доброволческа работа.