Ако искаме да постигнем дълголетие, то може да помогне придържането към някои навици.

Как да го направим?

За да добавим 5 години към продължителността на живота

1.Наспиване

Това е първото, което е необходимо да се направи, за да се чувстваме бодри, активни и да се чувстваме добре всеки ден.

Недостигът на сън увеличава риска от много заболявания, сред които на сърцето, бъбреците, хипертония, диабет, затлъстяване и инсулт.

Изследване, проведено във Великобритания, показва, че тези, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са с повишен риск от 12% в сравнение с тези, които спят по 8 часа на денонощие. Сега можем да видим на какво се равнява това.

2.Позитивно мислене

Да бъдем оптимисти е полезно за здравето. Изследване показва, че при оптимистите рискът от летален изход от рак е с 16% по-нисък, от сърдечни заболявания с 38%, от респираторни с 39% и от инфекциозни с 52%.

Доказано е, че песимизмът намалява продължителността на живота. Например, в научен труд от 2016 г. е установено, че негативното отношение към живота, вероятно е един от значимите рискови фактор за летален изход както при мъжете, така и при жените.

3.По-често интимна близост

Целувки, прегръдки и други любовни ласки положително влияят и на настроението, и на общото ни състояние. По време на оргазъм се увеличава концентрацията на хормона окситоцин в организма, който е свързан с общото подобряване на здравословното състояние.

В едно изследване от 2017 г. е доказано, че при мъжете, които по-често получават оргазъм, вероятността от преждевременна смърт е по-ниска с 50%.

4.Постоянно развитие на интелект

Мозъкът на човека запазва яснота и активност, докато се натоварва. Затова и се препоръчва във всяка възраст да го тренираме и да повишаваме интелекта.

През 2002 г. учените предложили на участниците в експеримента да четат повече, да играят на карти, да разгадават главоблъсканици и други начини за натоварване на мозъка. След 4 години и половина направили равносметка на проведените проучвания.

Установило се, че при хората, които се занимавали с това ежедневно или през ден, рискът от летален изход се понижил 47%.

5.Отглеждане на домашни любимци

Появата у дома на пухкаво опашато може да стане и фактор, който да удължи живота ни. Такива неочаквани заключения представи изследване от 2017 г.

Учените доказват, че ако у дома живее куче, стопаните се разхождат и се грижат за него, тогава при тях се понижава вероятността от сърдечни заболявания, а също и рискът от преждевременна смърт. С други думи – домашните любимци удължават живота на своите стопани.

6.Пийте кафе, но с мярка

По-често не означава повече. Умереният прием на кофеин понижава вероятността от преждевременна смърт. Количеството кафе до определен момент има значение.

Така ако човек е пил една чаша кафе на ден, вероятността от летален изход при него се е понижила с 12%, а ако са 3 кафета – с 18%. Пиенето на кафе над тези количества не давало никакви ползи за здравето.

Учените обясняват благотворния ефект на кафето с наличието в него на антиоксиданти, които противодействат на окислителния стрес на организма, намаляват възпалението, подобряват функцията на черния дроб и оказват благоприятно влияние на резистентността към инсулин.

7.Игнориране на преработените храни

Докато здравословната храна удължава живота, то нездравословната го намалява. По данни на изследване, публикувано в рецензирано медицинско издание, яденето на дюнери и друга преработена храна, тоест готова от магазина, е свързано с висок риск от колоректален рак, на стомаха и на дихателната система.

Нездравословната храна съдържа трансмазнини, натрий и потенциално вреди химически вещества, които при често ядене водят до сърдечно-съдови заболявания, увеличаване на килограмите, и други проблеми. Много хора подценяват опасностите от преработената храна.

8.Спорт всеки ден

Изследванията потвърждават, че умерените фитнес натоварвания са най-добрият начин за поддържане на физическото здраве на организма. Също така те с години увеличават продължителността на живота, предотвратявайки развитието на остеопороза, депресия, хипертония и много други заболявания.

За да се сдобием с всички ползи от спортуването всеки ден не е задължително да ходим на фитнес. Можем да ходим пеша или да плуваме в басейна. В едно отдавна проведено изследване се установява, че хората, които ходят пеша по 30 минути дневно, били със значително по-добри здравни показатели от тези, които не го правели.