Отслабването след раждането е важно не само от гледна точка на красотата, но и за здравето на жената. Почти 65% от жените в репродуктивна възраст имат проблеми с килограмите. А това увеличава риска от развитие на много заболявания, сред които болести на сърцето, диабет и остеопороза.

Затова и отслабването след раждане е наистина важна задача. Кога е най-добре да започнем и какво ефективно да правим?

Защо след раждането коремът остава голям

Бъдещите майки често си мислят, че след раждането на детето качените допълнително килограми ще изчезнат напълно, но когато видят, че това не се случва, е възможно да изпаднат в паника.

Това също така ги кара да залитат към крайности, което не само забавя процеса на отслабване, но е опасно както за здравето на самата майка, така и на новороденото.

Препоръчително е да се гледа реално на нещата и да не се бърза. Помнете, че вътре във вас се е развивало дете цели 9 месеца, естествено е наднормените килограми да не си отидат просто така. Веднага щом мине раждането организмът започва да работи над това да се върне в първоначалната си форма.

Изследванията показват, че за да се върне матката в норма са необходими от 4 до 6 седмици. Много жени през този период губят около половината от килограмите, които са качили през бременността.

Необходимо е също време, за да могат бедрата и тазовата област да се върнат в състоянието от преди бременността.

Така че е нормално няколко седмици след раждането тялото да изглежда така, сякаш все още сте бременни.

Как бързо и ефективно да свалим излишните килограми след раждане

Раждането на дете – това е сериозно изпитание и е необходимо време за възстановяване на организма. Преди да започнем да спортуваме, да коригираме своя хранителен режим или да подлагаме себе си на други ограничения, е необходимо задължително да се консултираме с лекар.

В зависимост от това какво е било раждането, могат да изминат от 4 до 8 седмици, преди да можете отново да спортувате. Но има и начини за намаляване на килограмите, които могат да се препоръчат и веднага след раждането.

1.Кърмене най-малко 3 месеца

Кърменето е полезно и за жената, и за детето. Изследователите са установили, че жените, които са кърмили своите деца най-малко 3 месеца след раждането, са били с 1,5 килограма по-леки след година, в сравнение с жените, които не са правили това.

И макар кърменето да не може да се определи като ключ за отслабване, то може да помогне за постигане на цели. Женското тяло изгаря от 400 до 500 допълнителни калории в денонощие при образуването на кърма.

Кърмата също стимулира освобождаването на хормони, които способстват за намаляване на размера на матката и на корема след раждане.

2.Яжте храни с високо съдържание на фибри

Само похапването на храни с фибри ви помага да станете по-стройни, дори и да не правите нищо повече. И тези храни са необходими за нормалното храносмилане.

Учени от Харвард са установили, че хора, които употребяват 30 грама фибри на ден, без да променят повече нищо в своето меню, са загубили толкова килограми, колкото и тези, които са следвали строго препоръките на Американската кардиологична асоциация.

3.Повече и по-чести почивки

Този съвет може да изглежда труден за изпълнение, но без достатъчно количество сън и отдих стройност не може да се получи. Майчинството е свързано със стрес.

Колкото по-високо е нивото на стрес, толкова по-висок кортизол се произвежда, който стимулира апетита и препятства плановото понижение на килограмите.

Спете тогава, когато спи детето, не се срамувайте да искате помощ от близки и роднини, и не си поставяйте за самоцел да поддържате идеална чистота.

4.При всяка възможност се разхождайте с детето

Дългите разходки на открито при хубаво време ще са от полза и за мама, и за бебе. Планирайте ги предварително.

Ако разходките започнат да ви носят удоволствие, ще изпитвате желание по-често да излизате, което на свой ред ще доведе до плавно понижение на килограмите и ще спомогне за укрепване на здравето.

5.Планирайте тренировки

Физическите натоварвания са с големи ползи за здравето, освен че сваляме килограми. В съчетание със спазването на някои правила при хранене, ще се стигне до по-бързо сваляне на килограми, отколкото ако просто се спазва диета.