Във всички ядки се съдържа неповторим набор от витамини и микроелементи.

Всички те притежават уникалното свойство да запазват витамини и хранителни вещества, които съдържат дълго време, много по-дълго от един сезон.

Редовното похапване на ядки може да ни спаси от много болести.

Ядките не са за всички?

Съдържат много мазнини и затова трябва да консумират с мярка – не повече от няколко ядки на ден.

Много трябва да внимават с ядките тези, които страдат от стомашно-чревни разстройства.

Наситената с мазнини храна се усвоява по-трудно при хроничен колит или ензимна недостатъчност.

1. Орехи

Ядките се смятат за много полезни, тъй като източник на антиоксиданти.

В орехите се съдържа рядка форма на витамин Е и омега-3 мастни киселини, които в комбинация помагат за понижаване на холестерола.

Също в тях се съдържа много мед, който предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

2. Кедрови ядки

Много добро средство за профилактика на недостиг на витамини.

Растителният белтък в кедровите ядки е добре балансиран и се усвоява на практика на 100%.

В тях се съдържат манган, йод, мед, фосфор, необходими за развитието на деца.

Кедровите ядки не предизвикват алергии, полезни са при атеросклероза, имунен дефицит, сърдечно-съдови заболявания.

3. Лешници

Съдържат витамин Н, който се нарича също биотин или витамин на доброто настроение и красотата.

Наричат го витамин на красотата, тъй като помага за:

• Нормализация на белтъчния и мастния метаболизъм;
• Укрепване на ноктите на косата и ноктите;
• Предпазва кожата от стареене;
• Неблагоприятно влияе на чревната функция;

Полезните вещества, съдържащи се в лешниците, помагат при анемия, разширени вени, тромбофлебит и проблеми с капилярите.

4. Фъстъци

Принадлежат към семейството бобовите, но отдавна вече се смятат за ядки.

Богати са на фолиева киселина, необходима за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

В тях се съдържат множество полезни микроелементи и белтъчини.

Протеините на фъстъците се отличават с оптимално съотношение на аминокиселини, и добре се усвояват от човешкия организъм.

Но бъдете внимателни, алергията към фъстъци може да ни докара доста сериозни проблеми.

5. Бразилски орехи

Появиха се у нас неотдавна, но веднага се харесаха на потребителите. Много хора ги смятат за вкусни.

В тях както и в други ядки има много полезни витамини и минерали.

Селенът, който съдържат тези ядки понижава риска от рак на дебелото черво, на гърдите и на простатата.

В бразилските ядки има много белтъчини, което ги прави незаменими за вегетарианците.

6. Бадеми

Много полезни са за костите. Комбинацията от калций, магнезий и витамин В6 спомага за тяхното укрепване.

В 100 грама бадеми се съдържа дневната норма калций, а за усвояването на калций помагат и витамин В6 и магнезий.

Освен това в бадемите се съдържа необходимият за сърцето за сърцето и за нервната система белтъчини и калий.

7. Кашу

Цени се заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини.

Освен това в тези ядки има много желязо, на практика както в говеждото.

Кашуто може да се използва за профилактика на анемия, сърдечно-съдови заболявания.

А благодарение на съдържанието на фосфор, цинк, мед и витамин В6 помага за възстановяване на силите след тежки физически натоварвания.

8. Шам-шъстък

Отличава се от останалите ядки по това, че в тях се съдържа лутеин, каротиноиди и зеаксантин.

Тези елементи предотвратяват старческото влошаване на зрението.