Възможно е редовно да тренираме във фитнеса, да възпитаваме у себе си полезни навици и да бъдем дори маратонци, но мазнините по корема си остават. Каква е причината?

Учените установяват, че някои обичайни неща и действия могат да обезсмислят всички усилия за придобиване на плосък корем. Проверете дали случайно не ги правите и дали не присъстват в ежедневното ви разписание.

Какво правим, за да не можем да се избавим от мазнините на корема

1.Живеете на оживена улица или до булевард

Постоянното въздействие на шума от уличното движение увеличава риска от поява на мастни отлагания по корема с цели 29%. Такива данни показва изследване, публикувано през 2020 г.

Хората, които живеят по оживени булеварди, около железопътни гари или летища, по-често страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

Това е така, защото шумът увеличава концентрацията на хормона на стреса в организма, което води до увеличаване на апетита и способства за отлагане на мазнини по корема.

За да не усетим негативните последствия от него, е необходимо да се борим със стреса.

2.Пиете диетично газирано

Появата на диетично газирано е маркетингов трик на производителите на сладка газирана вода. Много хора предполагат, че ако съдържанието в нея на захар и калории в нея е по-малко, то талията такова газирано не я грози. Изследванията на учените обаче демонстрират обратното.

10-годишни изследвания на учените от Университета на Тексас сред близо 500 души установяват, че от тези, които пили диетично газирано, обиколката на талията се увеличила със 70% в сравнение с тези, които не са пили. А ако хората употребявали повече от 2 напитки дневно, обиколката на талията била по-голяма с цели 500% по-голяма.

3.Смартфон преди лягане

Сърфирането в Интернет е опасно с това, че влияе на психическото здраве, провокира стрес или задръства мозъка, образно казано.

Също така ни лишава и от малкото количество свободно време, което бихме могли да изразходим за разходка или за занятия с йога.

Изследване показва, че студенти, които използвали технологични устройства в спалнята с 1,47 пъти по-често са с наднормено тегло, в сравнение с тези, които не ползват такова.

4.Нелекувана депресия

Депресия – това не е просто лошо настроение и липса на сили. Това е разстройство, което изисква помощ и подкрепа от лекар. Игнорирането на симптомите обикновено не води до нищо добро.

При хората с депресия е по-висок рискът от затлъстяване в сравнение с тези, които се чувстват добре и знаят как да разпускат.

5.На белтъчна диета

Протеините са много важни за поддържане на оптимално тегло. Но техният излишък е също толкова опасен за фигурата както и недостигът.

Испанско изследване показва, че хората, които избягвали мазнини и въглехидрати и се стараели да ядат повече ядат повече храни, богати на белтъчини, рискът от поява на наднормени килограми с 10% от стартовото тегло в рамките на 6 години нараствало с 90%.

Учените съветват хората, които са решили да се сдобият с плосък корем, да намалят количествата животински белтъчини и да ядат повече растителни – например, от бобови култури, гъби и ядки.

6.Твърде дълго пътуване до работа

Активната работа е най-добрият начин за поддържане на оптимално тегло. Но колкото по-дълго пътувате до работното място, толкова по-широка ще е талията ви.

Учените анализирали данни, получени от повече от 4000 офис служители, и стигат до заключението, че тези от тях, които пътували до работа, по-често били с наднормено тегло.

Това се обяснява с факта, че дългите пътувания отнемат време, което би могло да се изразходи за активност. Заседналият начин на живот е враг на тънката талия и това е известно на всички ни.

7.Спите в твърде гореща стая

Освен очевидният дискомфорт, сънят в гореща стая може да подържа съхранението на мазнините на талията, същевременно ако е при по-ниски температури, това способства за отслабване.

Изследване от 2014 г. показва, че хората, които спели при по-ниски температури, по-ниски от 16,6 градуса, в рамките на 6 месеца се наблюдавало значително намаляване на мастните отлагания.

8.Пропускане на хранения

Много хора в стремежа си да отслабнат, се отказвали от хранения, но често това им изиграва много лоша шега.

Така например, в едно изследване от 2008 г., публикувано се установява, че хората, които се отказвали от закуска, 4,5 пъти по-често имали мазнини на корема и страдали от затлъстяване.