Газ, амоняк и по-неочаквани варианти, при които трябва да се обърне внимание.

На появата на кои неприятни миризми у дома е наложително да се реагира

1.Миризма на газ

Природният газ или пропан бутан на нищо не миришат, но към тях се добавя ароматно вещество, което дава и характерният неприятен аромат. Ако се е появил този аромат у вас, е възможен теч от някоя газова бутилка.

Затворете редуцилвентила на газовата бутилка, отворете прозорци и врати, не пускайте осветление и електрически уреди, тъй като и най-малката искра може да доведе до взрив.

2.На влага

Възможно е да сигнализира за поява на плесен у дома, която не само води до неприятна миризма, но може да доведе до обостряне на астма и алергия.

Плесента се появява обикновено в мокрите помещения – баня или кухня или в приземните етажи, така че първо огледайте там.

3.Миризма на канализация

Ако в целия дом мирише като в пречиствателна станция, е възможно някъде да има спукана тръба за обратни води.

Биогазът, който се образува в канализационните тръби, съдържа токсични взривоопасни компоненти – сероводород и метан. Ако установим теч на обратна вода може да се наложи да се извика водопроводчик.

4.На дим

Дори слабата миризма на дим не трябва да се игнорира. Ако го усещате само, когато пуснете нещо – уред или осветление, това може да е признак на проблем с електрическата мрежа.

На свой ред те създават опасност от късо съединение и пожара, затова колкото се може по-бързо трябва да се потърси елтехник.

5.Миризма на риба

Ако не сте купували и не сте готвили морски дарове, а тази миризма присъства или се появи, това може да е признак на това, че някой електрически уред прегрява.

Подобната на риба миризма се появява, когато пластмаса или друг материал започва да се размеква и разпада заедно с уреда или с прибора. Това може да доведе до пожар, така че извикайте елтехник, за да се разбере каква е причината и да се отстрани за тази миризма.

6.Миризма на боя

В много бои се съдържа летливи органични съединения – вредни органични съединения, които се изпаряват в процеса на изсъхване. Те могат да предизвикат проблеми със здравето – раздразнение на дихателните пътища, главоболие, негативно въздействие на нервната система.

7.Миризма на амоняк

Или както я наричат миризма на котешка урина. Ако не използвате за почистване средства амоняк и нямате котка, проблемът може идва от изтичащ хладилен агент.

В миналото като хладилен агент са използвали амоняк, така че ако имате стар хладилник, проверете дали не е източник на тази миризма.

Помнете, че амонякът е токсично вещество, не се опитвайте да отстраните проблема сами, а потърсете техник на хладилна техника.

Още една причина, някъде в дома ви има мъртъв гризач, това не е опасно, и миризмата постепенно ще отшуми. Възможно е обаче да ви се наложи да се борите с мишки и плъхове.

8.На немито куче

Ако нямате куче, вероятно в дома ви има плъхове или мишки. Възможно е те да са източник на болести, затова не оставяйте нещата на самотек. Можете да опитате сами да се избавите от тях като сложите капани или отрова.

9.Миризма на засъхнала пот

Ако имате климатик, то най-вероятно проблемът идва от него. Вътре има филтър, в който се натрупва прах, мръсотия и бактерии. Периодично е необходимо да се почиства или сменя. Ако не сте го правили отдавна, то опитайте, може да помогне.

Моделите климатици от последните 5-6 години са с филтри, които се свалят, и се измиват на чешмата, оставят се да изсъхнат и след това се слагат отново, и дори самият уред започва да работи по-добре.

По-високите класове климатици пък имат функция и самопочистване, затова и при тях този проблем не би следвало да възниква, въпреки това за да работят добре и въздухът, който влиза в помещенията, които отопляват и охлаждат да е чист, е необходимо да се прави профилактика поне веднъж годишно. Разбира се, важно е самото помещение да се почиства редовно да не се събира прах, който да се превърта през климатика и да се вдига във въздуха.