След излизането в пенсия животът едва сега започва. Да, и то сега. Почивки в най-добрите курорти по света, вкусна храна и угощения, подкрепа от близки и приятели, клубове по интереси и много други.

Можем да живеем с удоволствие, без да се отказваме от нищо. Това може би ще ви се стори приказка?

В кои държави пенсиите са най-високи

Швейцария

Малка Швейцария – една от най-добрите страни в света за стари хора. В нея са създадени най-благоприятни условия за живот по време на пенсия.

Отличната медицинска грижа позволява на хората, достигнали 60-годишна възраст да живеят най-малко още 25 години, като 19 от тях са в добро здраве, както показва статистиката.

Размерът на основната пенсия варира от 1175 до 2350 франка – от 2138 до 4277 лева. Максималната пенсия достига почти 6000 лева – 3255 франка.

На пенсионерите не се отпускат помощи за отопление и други социални добавки, тъй като просто не се нуждаят от тях. 

Голяма част от медицинските дейности - изследвания, лекарства, процедури и интервенции, са доста скъпи, но се покриват от медицинска застраховка. Това, за което се харчи повече са хранителните продукти, което съвсем не са евтини.

Пенсията в Швейцария трябва да се заслужи. Всеки неработещ, а също и служителите с непостоянни доходи за задължени годишно да плащат на държавата по 425-460 франка.

Повечето от възрастните хора в Швейцария никога не слагат край на социалния си живот след излизане в пенсия, а напротив, активно участват в политиката и в обществения живот.

Измислят си хобита и ги практикуват и реализират всичко онова, което не е било възможно, когато са били млади, поради липса на време. Наоколо – езера, гори и чист въздух. Какво още е необходимо за щастлив живот?

Норвегия

Средният размер на пенсията в Норвегия е рекордните според българските мащаби 20 000 норвежки крони, около 4000 лева.

Ако се вярва на статистиката, само 1,8% от пенсионерите получават пенсия в размер на ¼ от брутния национален доход на глава от населението.

Голяма част от новите пенсионери имат и прилично състояние. 89% от пенсионерите в Норвегия чувстват, че могат да получат дължимата подкрепа, ако им е необходима.

И това съвсем не е изненадващо. 90% от разходите за медицински изследвания се покриват от държавата. Дори и в най-малкото селце на страната има аптека, където има всички необходими лекарства, които могат да потрябват.

Властите очакват, че след достигане на 60-годишна възраст гражданите на Норвегия ще живеят още около 24 години. И техните прогнози се сбъдват.

Швеция

Според статистиката, продължителността на живот на шведите е с 9 месеца повече, отколкото на норвежците.

Норвегия и Швеция вече много години са сред лидерите в света за хора в напреднала възраст.

Минималната гарантирана пенсия е малко повече от 1000 долара, а средната е 2000.

Пенсионната система на тази страна е призната за една от най-социалните в света. При излизане в заслужен отдих човек получава до 80% от доходите със заплатите.

Черешката на тортата – за възрастните също съществуват дотации за наем на жилище и за комуналните услуги.

Шведите няма нужда да мислят с какво да се занимават по време на пенсия. За символична сума или дори безплатно могат да посещават стотици кръжоци и клубове по интереси, разчетени специално за възрастните хора.

Разполагат с достатъчно пари и съответно има смисъл да живеят.

Япония

Продължителността на живот в Япония е една от най-високите в света. В нея щастливо отпразнуват своя вековен юбилей повече от 40 000 души, които са навършили 100 години.

В пенсия те излизат – на 65 години, така че всеки пенсионер има достатъчно време да се наслади на свободното си време. Материалната подкрепа също е доста солидна, средната пенсия е около 67 000 йени – около 1100 лева.

Феноменът на дълголетието в Япония не се обяснява само с древните традиции – средиземноморска диета и активния начин на живот, но и с уважението към старите хора.