Трябва да избягваме продуктите, които ги съдържат. Най-важните, интересните и не особено известни факти за парабените, които всеки е добре да знае.

Къде се съдържат парабени – лосиони, тоници, руж, мляко за сваляне на грим. Ако погледнем внимателно етикета, парабени се откриват във всяко от изброените средства.

Най-разпространените варианти са бутилпарабен, метилпарабен и пропилпарабен. Но това е само началото на дълъг списък.

Изследване от 2013 г. показва, че 44% от козметичните средства – от сапун за ръце до лак за коса, съдържат парабени.

И не само в козметиката

В природата парабени също се срещат. Така, например, могат да се открият в растенията – например, малини, къпини. А също изобилстват в продуктите индустриално производство – сосове, кетчупи, разнообразни полуфабрикати. Синтетичните парабени са идентични на натуралните.

Какво правят в червила и кремове

В козметичните средства парабени се използват от 50-те години на миналия век. И в хранителната индустрия, и в козметиката те са с една и съща функция – надеждни консерванти, възпрепятстват разпространението на бактерии и плесени.

Без тях и сосовете се развалят, и любимият крем за лице ще мухляса. Парабените не са вредни, а напротив – полезни са.

Защо ги ненавиждат

Медийната истерия, която активно се използва от производителите на натурална козметика, неволно се предизвиква от молекулярен биолог през 2000 г. Публикуван е доклад, съгласно който в 20 от изследвани от него проби, в 18 се откриват парабени.

Предполага се, че те попадат в организма в състава на използваните дезодоранти, превръщат се в катализатор на развитие на онкологично заболяване. Но доказателства, че това е така, не са били представени, поне досега.

Нима това е сериозно

20 случаи не могат да са доказателство. За да привлекат вниманието на широк кръг от учени, в тях трябва да се включат не по-малко от 100 проби. В научния труд има и някои други странности.

Например, не са запазени стъклата, на които са изследвани проби, и данните са частично загубени.

Какво казва науката

След историята с микробиолога са проведени немалко изследвания на парабени. Своеобразен край на тази медийна вълна се опитва да постави Американската асоциация за изучаване на рака, скандинавската по козметична химия и FDA.

На повече от 80 страници е публикуван доклад – на повече от 1000 независими изследвания и наблюдения, съгласно които, парабените не представляват никаква опасност за човека.

Парабени – фитоестрогени

Противниците на парабените често казват, че тези вещества разрушават ендокринна система на организма, тъй като имитират женските полови хормони, естрогените.

И наистина, при достатъчна концентрация парабените е възможно да увеличат пролиферация на клетките, разрастване, в клетките на рак на млечната жлеза.

Най-мощен потенциал притежават изопропилпарабени и изобутилпарабени. Но има важна особеност.

Според резултатите от изследване, проведено през 2002 г., потенциалът на посочените парабени е 170 000 пъти по-нисък от този на естрадиола.

Сумарен брой вещества

Доктор Чесахна, дерматолог от университет във Вашингтон разказва, че постоянно се излагаме на действието на парабени – в козметика, хигиенни средства, лекарствени препарати.

Възниква въпросът как използването на тези компоненти влияе на здравето на човек.

През 2018 г. е публикуван научен обзор на козметични средства и на онкологичния риск, свързан с тяхната употреба.

Според получените данни, изследователите с увереност могат да заявят, че няма връзка между използването на съдържащи парабени продукти и повишения риск от развитие на онкологични заболявания.

Цифри и факти

FDA привежда данни, че дори и концентрацията на парабените в козметиката да е 25%, то не вреди на здравето на човек.

Нормите на ЕС разрешават въвеждане на парабени в количества не повече от 0,4%, ако в състава на един парабен, и 0,8%, ако са няколко.

Мнението на ЕС

През 2014 г. Европейската комисия забранява 5 вида парабени в Европейския съюз и установи пределни концентрации за други парабени, използвани при производство на козметика.

Официална причина за забраната на 5-те парабена е презастраховане предвид недостига на научни доказателства.

Индивидуална непоносимост

Някои хора са по-чувствителни към парабени от другите. Както в случая с много химически вещества, при различните хора възникват разнообразни реакции към парабените, обусловени от генетични особености.