Почистването на кожата е важна част от ежедневната грижа. Колкото и козметични средства да използваме, те няма да са ефективни, ако не почистваме добре кожата. Неправилният подход към ежедневното почистване може да се отрази неблагоприятно на състоянието на кожата.

Какво НЕ трябва да правим при почистване на кожата 

Използване на едно и също средство за сваляне на грим и почистване

Свалянето на грима и почистването на лицето не е едно и също. Отстраняването на макиажа трябва да е първото нещо, което трябва да се прави след прибиране у дома.

За тази цел могат да се използват почистващи кремове, мицеларна вода, козметично мляко.

Почистване на лицето с мокри кърпички всеки ден

Мокри кърпички за сваляне на грим са са много удобни. Можем да ги носим навсякъде със себе си, при първа необходимост да почистваме лицето, шията и ръцете.

Не е нужно да се използват флакони с различна козметика, достатъчно е само да се почисти кожата с мокри кърпички, които действат освежаващо. Могат ли обаче мокрите кърпички да се използват всеки ден?

Най-често те са пропити с парфюми и ароматизатори, спиртни добавки, а ако мократа кърпа е с антибактериален ефект, тогава най-вероятно съдържа и хлор.

При редовно използване на мокри кърпички кожата може да стане суха, лющеща се, тъй като компонентите, с които са пропити тези средства, способства за разрушаване на защитната бариера на епидермиса и на нарушаване на хидролипидния баланс на кожата.

Основното предназначение на мокрите кърпички е инцидентна грижа за кожата, но не и за постоянна.

Без промяна на начина за грижа за кожата през преходните сезони и при студ

Пролетта с характерните за този сезон колебания в температурите – от много топло към студено, зимата с ледените ветрове – е основание за промяна на начина на грижа за кожата.

Кожата през пролетта става особено чувствителна, предразположена към изсушаване, лющене. Затова през този период се нуждае от особено деликатна, нежна грижа и от правилно почистване.

За сваляне на грим през пролетта следва да се избират по-щадящи козметични продукти.

На първо място, следва да се ограничи използването на гелове за миене и особено на продукти с киселини.

Препоръчва се използване на средства без киселини, спирт, парфюми, оцветители. За кожата през този период е необходима овлажняваща козметика, която ще поддържа хидролипидния баланс.

Това може да бъде мицеларна вода, особено ако продуктът е с отметка „за чувствителна кожа”, тогава е с по-щадящ състав.

Добре успокоява кожатата масло за сваляне на грим, но не и обикновеното базово масло, а професионални продукти – такива масла, наричат ги още сухи, са леки, не оставят на кожата мазен слой.

Натурални масла за възпалена кожа е по-добре да не се използват.

Обръщайте внимание на продукта да има отметка: "Не нарушава рН или естествената бариера на кожата".

Тази козметика почиства лицето, и успокоява възпалената кожа, облекчава раздразнението.

Помнете, че при студени дни, с пронизващи ветрове, не трябва да се почиства кожата веднага след прибиране у дома.

Дайте ѝ време да се успокои след толкова агресивно въздействие.

Ако кожата след застудяване, се дехидратира, миенето с вода би създало силен дискомфорт. През това време трябва да се почиства без вода, например, с мицеларен гел – продукт, специално разработен за почистване на кожата без вода.

Също за почистване на възпалена кожа може да се използва почистваща сметана с Д-пантенол – това са меки, гъсти, питателни като консистенция продукти.

Не почиствате с тоник накрая

Тониците са средства за завършване на почистването на кожата.

Тези средства спомагат за отстраняване на остатъците от козметични средства, нормализират баланса на рН и спомага за укрепване на защитната бариера на епидермиса.

Добрият тоник омекотява кожата след измиване и подготвя за нанасяне на друга козметика.

Лосиони за възстановяване на рН на кожата могат да се използват вместо тоници като завършващ етап при почистване на кожата.