В човешкия организъм съществува цяла ензимна система антиоксиданти, която има за цел да се справя с излишъка от свободни радикали. Но в някои случаи за защита от излишното натрупване на продукти от окислението може да е необходима помощ отвън. Това означава постъпване на антиоксиданти, съдържащи се в храните. Тези антиоксислители имат неензимна природа и са представени от витамини, полифеноли и други хранителни вещества.

Какво представляват антиоксидантите в храните?

Антиоксидантите са веществата, които се борят с увреждането на клетъчните обвивки или други структури вътре в клетките със свободни радикали.

При правилна работа на антиоксидантната система в организма се поддържа изискуемият баланс между процесите на окисление и количеството постъпващи вещества. Нарушенията в този хармоничен механизъм, а също и недостига на окислители в храненето, водят до увреждане на клетките.

Всеки човек се появява на бял свят с набор от здрави клетки, които с времето се подлагат на въздействие на свободните радикали. Фактор за увеличаване количеството окислителни реакции е честото излагане на стресови ситуации, тютюнопушене, обгазяване на въздуха. На свой ред излишъкът от радикали може да навреди сериозно на органи и тъкани, като предизвика процеси на естествено стареене на организма.

Част от антиоксидантите се синтезират под формата на определени ензими, а останалите постъпват заедно с храните. Антиокислителите могат да бъдат натурални, да се съдържат в храната, или да бъдат изкуствени – тогава влизат в състава на готовите комплекси от витамини.

За неутрализиране на излишните окислителни процеси е необходимо включване в храненето на повече храни, богати на антиоксиданти – витамин А, Е, С. А също и флавоноиди, танини и антоциани. Особено богати на тези вещества са пресните плодове и зеленчуци с кисел вкус. Лекари и диетолози препоръчват ежедневно да се ядат храни, богати на антиоксиданти, което позволява намаляване на въздействието на агресивни фактори на външната среда.

Най-силни окислителни реакции възникват при:

  • Строги диети и небалансирано хранене;
  • Наднормено въздействие на ултравиолетови лъчи;
  • Често излагане на стрес и силни емоционални сътресения;
  • Изнурителни физически натоварвания;
  • Продължително обитаване в места с неблагоприятна екологична обстановка;
  • Наличие на вредни навици;

Влияние на антиоксидантната диета върху тялото на човека

Измененията в храненето в полза на оптималната употреба на антиокислителни храни се нарича антиоксидантна.

Подобно хранене позволява да се подобри храносмилането, да се намали количеството млечна киселина в тъканите, а също и да се подобрят процесите на регенерация на клетъчно ниво.

Достатъчното постъпване на антиоксиданти помага за нормализиране на функцията на опорно-двигателния апарат и поддържането на еластичността на връзките. Това спомага за съхранение на висока двигателна активност, удължаване на младостта на тялото и за скорошно оздравяване на костни тъкани и стави.

Диетите, основани не на ограничението на хранителното разнообразие, а на достатъчната употреба на плодове и зеленчуци, помагат за поддържане на защитните сили на организма. Балансираното хранене повишава устойчивостта на организма не само към сезонни простудни заболявания, но и понижава риска от развитие на заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.

Какви плодове и зеленчуци са най-богати на антиоксиданти?

Много храни съдържат антиоксиданти. Особено много те са в растителните храни. По-долу е представен списък с плодове и зеленчуци, които са лидери по съдържание на тези вещества:

Черна боровинка

Тези малки сини плодове са прекрасен източник на антиоксиданти – антоциани, аскорбинова киселина, а също и много други хранителни вещества. Сред тях са различни минерални вещества, фолати и фибри. Доказано е, че половин чаша черни боровинки на ден позволяват напълно да се покрие дневната потребност на организма на възрастния човек от антиокислители.

Бяло зеле

Зелето е продукт, който редовно трябва да присъства в менюто на децата и възрастните хора. В него се съдържат много кверцетин и кемпферол, които спомагат за укрепване на защитните сили на организма. Освен това в неговия състав влиза голямо количество витамини от група В, растителни фибри, мастни киселини, а също и минерални вещества.

Спанак

Листните зеленчуци, към които се отнася и спанакът, са храни, съдържащи голямо количество бета каротин и аскорбинова киселина. Тези вещества са известни със своите anti-age и противовъзпалителни свойства.