За какво най-често старото поколение критикува юношите и девойките?

На младежите ние гледаме като своето бъдеще, на бъдещето на семейството и на страната като цяло. Но най-често родители, учители, баби, дядовци и просто минувачи по улицата се дразнят на техния външен вид и начин на държане.

Какво в поведението на младежите дразни и защо

Стил на обличане

Началото на поговорката „По дрехите посрещат” по отношение на младежите се е превърнало в дрескод. Скъсаните джинси и голите глезени дори в студовете, странните прически, постоянното носене на спортни дрехи от пръв поглед предизвикват раздразнение у по-старото поколение.

„Ние така не сме се обличали” е техният главен аргумент. Но по-възрастните е добре да преразгледат своите юношески фотографии и да обърнат внимание на това, с което те са се обличали, когато са били на 17.

Историята показва, че духът на отрицанието се предизвиква от това, че тийнейджърът е облечен „не както АЗ”, и примерите за това са много.

Началото на това течение е поставено още през 19-ти век – дендизмът на средната класа е предизвиквал неразбиране и раздразнение.

През 20-ти век примерите не са по-малко – Бриджит Бардо по бикини на фестивала в Кан, мини полите като символ на сексуалната революция.

През втората половина на 20-ти век се появяват хипита, метали, пънкари – всяка субкултура се отличава със своя външен вид. Младежите са били обект на порицание във всички времена.

Всъщност старото поколение възприема младежите през призмата на възрастта, забравяйки да погледне в миналото и да си спомни как са ги възприемали тогава.

За младежите дрехите са начин за себеизразяване, тяхната възраст им позволява да правят подобни експерименти.

Привързаност и дори зависимост от електронните джаджи

Поколението от края на 90-те и началото на новото хилядолетие се определят като родени със смартфоните в ръце.

Подрастващите не се откъсват от телефона, компютъра и прочие електронни устройства. И с тях са доста по-бързи и по-добри от хората, които са на възрастта на техните родители.

Създава се усещане, че от момента на тяхното зачеване е заложена програма как да използват електронни устройства.

Смартфонът трябва да им бъде взет. Родителите се нервират и дразнят, че детето е само в него, и не реагира на техните въпроси.

Днес зависимостта от Интернет и различни девайси е толкова силна, че младежите, докато си стоят с родителите, могат да си пишат със свои приятели.

Младежите по-рядко общуват лично, по-лесно им е да пишат, но това може да ги накара да се чувстват самотни извън пределите на мрежата.

Задача на родителите е да научат тийнейджърите да не използват постоянно телефона, а само при необходимост. Но в този случай родителите сами трябва да дават пример на децата.

Лексика

Един от най-дразнещите фактори е маниера на говорене. Днешните младежи не умеят да разговарят красиво и да излагат грамотно своите мисли, тъй като използват много жаргони и нецензурни думи.

Това е, което се вижда на повърхността, но по-дълбоко някой рядко вижда.

В действителност 90% от 100 могат да изразяват грамотно мислите си в литературна теч, а не улична разговорна.

Вредни навици

Още един формат, с помощта на който подрастващите изглеждат много сред връстниците – цигарите и алкохола. Тийнейджърите често не искат да разберат вредата, която тези радости могат да нанесат на тяхното здраве и живот.

Въпреки забраната за продажба на цигари и на алкохол на лица под 18 години, много често могат да бъдат видени и по-млади хора в състояние на опиянение или с цигара в уста.

Възниква въпроса – къде гледат самите родители? Миризмата на цигари и алкохол лесно може да се почувства, а пиянството на детето е трудно да се скрие.

В такива случаи родителите трябва да обърнат внимание на причините, които са накарали подрастващия да опита това, от което няма нужда. Повечето го правят, за да се впишат в компанията или да впечатлят противоположния пол.