Всеки от нас живее така както смята за правилно. Повечето от нас предпочитат да не слушат и да не обръщат внимание на препоръките на лекари и на други специалисти. Правят го само тогава, когато това е изгодно за нас самите.

Някои навици на съвременните хора предизвикват опасения сред лекарите, тъй като са последвани от най-различни нарушения и проблеми със здравето. Кои са те?

Защо навиците са повод за безпокойство сред лекарите 

Лоша хигиена на устната кухина като причина за инфекции

Всеки нас е важно да спазва хигиена на устната кухина, но невинаги успява да си мие зъбите толкова често, колкото това е необходимо, за конците за зъби и за водите за уста повечето от нас забравят.

Има болести, които са пряко следствие на тези неправилни и това не е само кариес. От състоянието на устната кухина зависят и другите вътрешни органи и системи, дори и мозъка.

Учените излагат инфекциозна хипотеза за развитие на болест на Алцхаймер – старческо слабоумие, като се смята, че към 2050 г. заболеваемостта ще стигне до над 100 млн. души.

Съществува мнение, че присъстващите в устната кухина бактерии – провокатори на периодонтит могат да проникнат в мозъка и се стимулира образуването на бета-амилоид, който и отключва и невродегенеративни изменения.

Затова е толкова важно да се посещава зъболекар веднъж на 6 месеца и навреме да се лекуват възникващите инфекции.

Прекалено много катове дрехи

Днес се предлагат много модели дрехи от тънки и леки тъкани, които отлично запазват топлината, но някои родители продължават да обличат децата си с прекалено много катове дрехи.

Колкото по-често боледуват, толкова по-дебело ги обличат, без да подозират, че причината за настинката не е преохлаждане, а прегряване.

Създаваният под дрехата парников ефект способства за преохлаждане, отслабване на имунитета и за намаляване на съпротивляемостта към вируси и бактерии.

За тях навлажнените от пот дрехи са комфортна среда за обитаване и размножаване. За да не се развиват инфекции е добре да се обличаме така, че да не прегряваме и да не се потим.

За предпочитане са натуралните тъкани, които не възпрепятстват нормалния обмен на въздух, а горните дрехи се почистват и перат, а ако е необходимо се прибягва до услугите на химическо чистене.

Захар като причина за зависимост

Прекаляването със сладко може да е не само вреден навик, а истинска зависимост сходна с наркомания или с алкохолизъм. За много от нас бонбоните, тортите и сладкишите са се превърнали в единственото и най-важното удоволствие в живота, което засенчва всичко останало.

От сладкото нивата на глюкоза се повишават почти мигновено, предизвиква се чувство на еуфория – удоволствие, които искаме да изпитваме отново и отново. Диетологът е на практика безсилен.

Прекаляването с грижите за външния вид е вредно

За дамите външният вид е от голямо значение. Днес всички жени се стремят да се грижат за себе си максимално добре, да се поддържат млади и красиви. Само за младост и красота за говори по телевизията, пише се по вестниците и в Интернет.

Огромното разнообразие козметични продукти, които се предлагат по магазините, прави изборът на най-подходящите много труден. А някои стигат до крайности в опитите си да купуват всичко каквото могат.

Прекалената грижа, когато се използват множество различни средства и се намалява времето между процедурите, се последва от появата на най-различни кожни проблеми. Започва се с акне и пъпки и се стига до по-сериозни болести.

Витамини през пролетта

Рано напролет, когато са характерните есенните настинки, а хроничната умора ни затруднява, в аптеката се стичат подсмърчащи, които молят фармацевта да им даде витамини за повишаване на имунитета и за повече енергия. Но навикът да се пият витамини по собствено усмотрение без препоръки от личния лекар може да се последва от най-различни неблагоприятни последствия.

Възможно е да се стигне до предозиране с витамини, което не може да се отразява негативно на здравословното състояние. Например, прекаляването с витамин А, най-често срещаното състояние, може да доведе до каротинова жълтеница.